Taban Fiyatları Yeterli Değil!

Sakarya'da mısır üreticileri açıklanan taban fiyatlarına büyük tepki gösterirken, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ise tek sevindirici noktanın verilen fiyatın maliyeti karşılaması olduğunu söyledi.

Hükümet tarafından verilen destekle birlikte 47 YKR olarak mısıra verilen taban fiyat, Sakarya'daki mısır üreticilerini pek memnun etmedi. Bölgedeki arazilerin çoğunda mısır üretimi yapan çiftçiler, verilen fiyat karşısında ikinci bir ürün üretimi yapmak için sulama yaparken, bazı çiftçiler ise mısırlarını makina ile biçerek hayvanlarına silaj yemi yapmaya başladı.

Çiftçilerden Ahmet Kara gübre, mazot ve tohum fiyatlarına bakıldığında verilen taban fiyatının kendilerini kurtarmadığını belirterek, "Verilen fiyat yeterli değil. Mazotun, gübrenin, tohumun fiyatı ortada. Fazla vermesinler, zaten azarız. Türkiye'de ancak bu kadar olur. Zarar ediyoruz. Zararlarımızı karşılamak için ikinci bir ürün yetiştirmeye çalışıyoruz." dedi.
Arazilerinin çoğuna mısır eken ancak verilen fiyatı yeterli bulmayan Ergün Karakapı, tepkisini mısırlarını hayvanlarına yem yaptırarak gösterdi. Karakapı, "Mısıra 47 YKR verdiler. Gübre, mazot ve tohum pahalı. Her şey ortada. Bu fiyat yeterli değil. Bir torba gübre 140, 150 YTL. 40 YKR hiç kurtarmaz. Böyle olursa kimse mısır ekmez. Bundan sonra göreceğiz. Kim mısır ekecek. Kim üretecek. Bir de teşvik veriyorlar, onu da kaldırsınlar. Bu çiftçi bu fiyatlarda nasıl üretim yapacak. Kendileri gelsin çalışsınlar da görelim." dedi.

Çiftçilerden Vahdettin Yılmaz, verilen fiyatı yeterli bulmadıklarını maliyetlerin ortada olduğunu söyledi. Yılmaz, "Verilen 47 YKR bizi hiç kurtarmaz. Bu fiyata mısır mı verilir. Üretici olarak en az 55 ve 65 YKR bekliyorduk. Zaten bu hükümetten çiftçi olarak olumlu bir şey görmedik. Kendileri gelsinler çalışsınlar. Mazot 2 YTL 98 YKR , 1 torba gübre 65 YTL, 1 torba tohumluk mısır 150 YTL, bir de mazot desteği veriyorlar onu da vermesinler. Bu fiyatla ancak kafa kafaya gelir. Bu işten kimse kazanç elde edemez. Biz de fiyatları duyunca 47 YKR'ye mısır satmak yerine, hayvanlara silaj yapıyoruz. Yemi pahalıya almak yerine elimizdeki mısırları değerlendiriyoruz." diye konuştu.
<font face="verdana,geneva" size="2">Arazilerinin &ccedil;oğuna mısır eken ancak verilen fiyatı yeterli bulmayan Erg&uuml;n Karakapı, tepkisini mısırlarını hayvanlarına yem yaptırarak g&ouml;sterdi. Karakapı, <font color="#cc0000">&quot;Mısıra 47 YKR verdiler. G&uuml;bre, mazot ve tohum pahalı. Her şey ortada. Bu fiyat yeterli değil. Bir torba g&uuml;bre 140, 150 YTL. 40 YKR hi&ccedil; kurtarmaz. B&ouml;yle olursa kimse mısır ekmez. Bundan sonra g&ouml;receğiz. Kim mısır ekecek. Kim &uuml;retecek. Bir de teşvik veriyorlar, onu da kaldırsınlar. Bu &ccedil;ift&ccedil;i bu fiyatlarda nasıl &uuml;retim yapacak. Kendileri gelsin &ccedil;alışsınlar da g&ouml;relim.&quot;</font> dedi.<br /><br />&Ccedil;ift&ccedil;ilerden Vahdettin Yılmaz, verilen fiyatı yeterli bulmadıklarını maliyetlerin ortada olduğunu s&ouml;yledi. Yılmaz, <font color="#cc0000">&quot;Verilen 47 YKR bizi hi&ccedil; kurtarmaz. Bu fiyata mısır mı verilir. &Uuml;retici olarak en az 55 ve 65 YKR bekliyorduk. Zaten bu h&uuml;k&uuml;metten &ccedil;ift&ccedil;i olarak olumlu bir şey g&ouml;rmedik. Kendileri gelsinler &ccedil;alışsınlar. Mazot 2 YTL 98 YKR , 1 torba g&uuml;bre 65 YTL, 1 torba tohumluk mısır 150 YTL, bir de mazot desteği veriyorlar onu da vermesinler. Bu fiyatla ancak kafa kafaya gelir. Bu işten kimse kazan&ccedil; elde edemez. Biz de fiyatları duyunca 47 YKR'ye mısır satmak yerine, hayvanlara silaj yapıyoruz. Yemi pahalıya almak yerine elimizdeki mısırları değerlendiriyoruz.&quot; </font>diye konuştu.</font>
Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu da tek sevindirici noktanın verilen fiyatın maliyeti karşılaması olduğunu ifade ederek, "En sevindirici tarafı ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin mısır alımlarına başlayacak olması. TPMO ile birlikte tüccar da alım yapınca, bu fiyatlar tüccarda biraz daha yükselir. Türkiye'de ve dünyada mısır fiyatları belli. Burada önemli olan devletin mısırı almasıdır. Verilen bu fiyatla girdiler kafa kafaya gelir. Biz 50 YKR bekliyorduk. Onlar destekle birlikte 47 YKR verdiler. Gene de yeterli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Mısırın silaj yemi yapılması konusuna değinen Şenoğlu, "Bu teknik bir konu. Çiftçi kafa kafaya geldiği için 47 YKR'ye mısırı satmak yerine, hayvanlarına yem yapıyor. Bu gayet normaldir. Pahalı yem almak yerine silaj yapmak daha mantıklıdır. Hükümetin tarım politikaları yeterli değildir. Bu politikalar yapılırken, üniversitelerden, araştırmacılardan en önemlisi sivil toplum örgütlerinden görüş alınmıyor." dedi.
<font face="verdana,geneva" size="2">Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu da tek sevindirici noktanın verilen fiyatın maliyeti karşılaması olduğunu ifade ederek, <font color="#cc0000">&quot;En sevindirici tarafı ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin mısır alımlarına başlayacak olması. TPMO ile birlikte t&uuml;ccar da alım yapınca, bu fiyatlar t&uuml;ccarda biraz daha y&uuml;kselir. T&uuml;rkiye'de ve d&uuml;nyada mısır fiyatları belli. Burada &ouml;nemli olan devletin mısırı almasıdır. Verilen bu fiyatla girdiler kafa kafaya gelir. Biz 50 YKR bekliyorduk. Onlar destekle birlikte 47 YKR verdiler. Gene de yeterli olduğunu d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yoruz.&quot; </font>dedi. <br /><br />Mısırın silaj yemi yapılması konusuna değinen Şenoğlu, <font color="#cc0000">&quot;Bu teknik bir konu. &Ccedil;ift&ccedil;i kafa kafaya geldiği i&ccedil;in 47 YKR'ye mısırı satmak yerine, hayvanlarına yem yapıyor. Bu gayet normaldir. Pahalı yem almak yerine silaj yapmak daha mantıklıdır. H&uuml;k&uuml;metin tarım politikaları yeterli değildir. Bu politikalar yapılırken, &uuml;niversitelerden, araştırmacılardan en &ouml;nemlisi sivil toplum &ouml;rg&uuml;tlerinden g&ouml;r&uuml;ş alınmıyor.&quot;</font> dedi.</font>
Taban Fiyatları Yeterli Değil!
Taban Fiyatları Yeterli Değil!
16 yıl önce
Fındık kabuğu fiyatları
uğur yayınları kitap fiyatları