Sakarya Üniversitesi Tütün Koordinasyon Kurulu Başkanı Yrd.Doç.Dr. Pınar Pazarlı, Türkiye'nin yeni tütün kontrolü kanunu sayesinde dünyadaki tamamen sigarasız 13. ülke olacağını söyledi.
Pazarlı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de sigara karşıtı çalışmalar için bir etkinlik günü olarak benimsenen 31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü'nün bu yıl ülkemiz için ayrı bir öneme sahip olduğunu bildirdi.
Sağlık Hakkı Korumaya Alındı
Yeni Tütün Kontrolü Kanunu sayesinde çok yakın bir zamanda dünyadaki tamamen sigarasız 13. ülke olacağımızı belirten Dr. Pazarlı, şöyle konuştu: "Dünya nefesini tutmuş bizi izliyor. Sigaranın ulusal sağlığımıza ve ekonomimize verdiği zararı artık herkesin anlaması, bilmesi ve kanuna sahip çıkması gerekiyor. Anayasamızın 56. maddesi der ki; 'herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.' Meclisimiz anayasamıza göre gereğini yapmış ve bu kanunla vatandaşın sağlık hakkını korumaya almıştır, artık vatandaş olarak bize düşen bu hakkı sahiplenmektir."
50 Milyon Kişiyi Gözardı Etmek
Tüm kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanacağı 19 Temmuz 2009 tarihi öncesi birtakım söylemlerle kanunun uygulanmasının engellenmeye çalışıldığını anlatan Pazarlı, şunları söyledi: "İşletmelerin kazanç kaybı olacağı söylemleri ile en önemli halk sağlığı yasasının önüne çıkmak, hastalığı ve ölümü devam ettirmeyi talep etmektir. Hastaları, çocukları, sigara içmeyen 50 milyon kişiyi gözardı etmek demektir. Dünya örneklerinin hiçbirinde işletmelerin kazanç kaybı olmadığı bilimsel ve istatistiksel verilerle ortaya konmuştur. Hiçbir kimsenin halkın sağlığını ilgilendiren konularda yanlışların içerisine girmemesi gerekir."
Büyük Fırsat
Pazarlı, 4207 Sayılı Kanun ile sağlanan faydaları ise şöyle sıraladı: ''4207 Sayılı Kanun sigara içmeyenlerin kapalı alanlarda sağlığını korumak, ülkemizde yaşayan milyonlarca kronik obstrüktif akciğer hastası, astımlı, kalp hastası, hamile, yaşlı ve çocukların giremedikleri tütün dumanlı alanları ortadan kaldırarak ayırımcılığa son vermektedir. 4207 sayılı kanun lokanta, bar, kahvehane, birahane gibi işletmelerde çalışanların sağlığını koruyan işçi güvenliği yasasıdır. 4207 sayılı kanun ülkemizde sigara içen 22 milyon kişinin bağımlılığından kurtulması, yılda sigaraya bağlı 100 bin ölümün, 90 bin akciğer kanserinin azalması için gençlerin sigaraya başlamaması için bir fırsattır.''