Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın katkılarıyla devam eden “Dünyaya Türkçe” projesinin ikinci ayağı 24-28 Aralık 2014 tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen projede, çoğunluğu Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan 13 kişilik ekip tarafından yüz yüze verilen ve 4 gün süren eğitimler, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın da katılımıyla 28 Aralık 2014 Pazar günü tamamlandı.
Birinci aşaması 2014 yılının Şubat ayında İngiltere’de başlayan “Dünyaya Türkçe” projesinin ikinci aşaması da 2014 yılının Ekim ayında uzaktan eğitimle Hollanda’daki eğitimcilerle devam etti. 2014 Aralık ayının sonundaki zengin bir kadro ile verilen eğitimler; seminerler, konferans ve panel ile tamamlandı.
Amaç Türkçeyi yaygınlaştırmak
“Dünyaya Türkçe” projesinin yürütücüsü SAÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Alpaslan Okur, amaçlarının bir dünya dili olan Türkçenin hak ettiği yere gelmesi için, özellikle Avrupa’da Türkçe öğretimini yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Okur, Avrupa’daki gönüllü Türkçe öğreticilerine üniversitenin de imkânlarını kullanarak uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimlerle bu işi şevkle ve heyecanla yaptıklarını belirtti.
Bu heyecanlarının dur durak bilmeksizin Avrupa’nın diğer ülkelerinde de devam edeceğini dile getiren Okur, desteklerinden dolayı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür etti.
Gönüllü destek
“Dünyaya Türkçe” projesinin eş başkanı SAÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmail Güleç, projenin aynı zamanda, üniversitenin dünyaya açılması olduğunu belirterek böyle projeler için sorgusuz sualsiz her türlü desteği veren SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a teşekkür etti. Projede görev alan eğiticilerin de tıpkı Avrupa’da gönüllü öğretmenlik yapanlar gibi, söz konusu projede gönüllü bir şekilde görev aldıklarını kaydeden Prof. Dr. Güleç, projede gönüllü olarak görev alan eğiticiler adına SAÜ Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Firdevs Karahan’a ayrıca teşekkür etti.
“Dünyaya Türkçe” projesinin diğer eş başkanı Hollanda İslam Federasyonu Başkanı Mehmet Erdoğan, federasyon olarak daha çok din eğitimi verdiklerini, dil olmadan din eğitiminin de zor olduğunu belirterek, böyle bir eğitime uzun zamandır ihtiyaç duyduklarını ve alınan eğitimlerle bu ihtiyacın ziyadesiyle karşılandığını söyledi. Erdoğan, tüm imkânları seferber eden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na müteşekkir olduklarını da sözlerine ekledi.
“Dünyaya Türkçe” projesinin ana destekleyicisi Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı adına konuşan koordinatör Şuayip Turhan ise, başkanlık olarak böyle projeleri her zaman desteklediklerini söyledi. Projelerde önceliklerinin eğitim, eğitimde ise ana dilin Türkçe eğitimi olduğunu belirten Turhan, İngiltere’den sonra Hollanda’da bu projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri için Sakarya Üniversitesi ile çalışmaktan dolayı duydukları memnuniyeti aktardı.
Bu tür projeleri her zaman destekliyoruz
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biri olduğunu ifade ederek, üniversitenin 80 bine yakın öğrencisinin bulunduğunu ve bunların 2 bin 500’e yakınının yabancı uyruklu olduğunu kaydetti. Üniversite olarak bu tür projeleri her zaman desteklediklerini ve Türkçenin bir dünya dili olma yolunda, üzerlerine düşen görevleri severek yapacaklarını dile getiren Elmas, bu projelerin diğer Avrupa ülkelerinde de devam edeceğini ifade etti.
Etkin uzaktan eğitim
“Dünyaya Türkçe” projesinin Hollanda ayağına, 2014 Ekim ayında uzaktan eğitimle başlandı ve Hollanda’da gönüllü Türkçe öğretmenliği yapan 65 eğitimciye, 24-28 Aralık tarihleri aralığında yüz yüze eğitimler verildi. Projenin uzaktan eğitim biriminden sorumlu SAÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. M. Barış Horzum, uzaktan eğitimle eğiticilere daha kolay ulaşabildiklerini ve yüz yüze eğitimlerde zaman azlığından dolayı daha çok uygulamalı bilgiler verilirken, uzaktan eğitimle teorik bilgilerin verildiğini aktardı. Horzum, bunların aynı zamanda yazılı doküman haline getirildiğini ifade ederek sonraki projelerde uzaktan eğitimin daha uzun süreçli ve etkili bir biçimde kullanılacağını söyledi.
Zengin Kadro
Eğitimler, 4 günlük süreçte SAÜ’den Prof. Dr. Firdevs Karahan, Prof. Dr. İsmail Güleç, Doç. Dr. Havva Yaman, Doç. Dr. Alpaslan Okur, Doç. Dr. M. Barış Horzum, Doç. Dr. Ergün Öztürk, Gazi Üniversitesi TÖMER’den Doç. Dr. Nezir Temur, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Doç. Dr. Mustafa Durmuş tarafından verildi. Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu tarafından “Dil ile Hâllenmek: Söz ve Davranış Dili Olarak Türkçe” konulu konferans düzenlenirken, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Ateş, Almanya-Berlin Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız, Fransa Rouen Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Ali Akıncı’nın da katıldığı “Bir Dünya Dili Olarak Batı Avrupa’da Türkçe” konulu bir panel de düzenlendi.
“Dünyaya Türkçe: Hollanda” projesi, 28 Aralık 2014 Pazar günü eğitici ve destekleyicilere hediye ve katılımcılara sertifika töreni ile son buldu.