Erkekler Behçet Hastalığını Daha Ağır Geçiriyor

Romatizmal bir hastalık olan behçet hastalığı, ergenlik veya gençlikte başlar ve 30-40 yaşlarında en yüksek seviyeye ulaşır. Hastaların büyük kısmında yaş ilerledikçe hastalığın şiddetinin azaldığı görülür.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade behçet hastalığı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
Behçet hastalığından söz ettiniz. Behçet hastalığı hakkında bilgi alabilir miyiz?

Behçet Hastalığı romatizmal bir hastalıktır ve en sık görünen belirtisi ağız yaralarıdır. Dolayısı ile sık tekrarlayan ağız yaraları olanlara mutlaka Behçet hastalığının diğer belirtileri sorulur ve şüpheli bir durum var ise daha detaylı incelemeler yapılır.

Behçet hastalığı ergenlik veya gençlikte başlar ve 30-40 yaşlarında en yüksek seviyeye ulaşır. Hastaların büyük kısmında yaş ilerledikçe hastalığın şiddeti azalır.

Behçet hastalığının diğer belirtileri cinsel bölgede yara oluşumu, göz tutulumu, göz tutulumu, gözlerde yaşarma, ağrı ve bulanık görme olabilir. Bu belirtiler varsa göz uzmanının muayenesi istenir. Behçet hastalığında eklem tutulumu söz konusu olabilir ve bu durumda tıpkı eklem romatizması gibi eklemlerde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlığı yaşanabilir. Hastanın şiddetli baş ağrıları olabilir ve bu durumda beyin ve beyin damarları tutulumu açısından nöroloji uzmanının değerlendirmesi istenir.

Peki Behçet hastaları hangi bölüm ve uzman tarafından değerlendirilir?

Behçet hastalığında çoğu zaman bir cildiye uzmanı tarafından tanı konulur. Tanıyı doğrulamak için roamtoloji, göz ve nöroloji uzmanlarından bilgi alışverişi ve yardım alarak teşhis konulduktan sonra tercihen üniversitelerde bulunan ve sadece Behçet hastalığı ile ilgilenen Behçet polikliniğine yönlendirilir.

Behçet hastalığının tedavisi var mı?

Behçet hastalığı tutulmuş olan organa göre planlanır. Genelde sadece ağız yaraları varsa daha basit ve yan etkisi az olan ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Eklem tutulumunda kortizon içeren ilaçlar gerekebilir. Göz, beyin ve damar tutulumunda immunsupresif ilaçlar, başka değimle vücudun savunma sistemini baskılayan güçlü ve yan etkiler fazla olan ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınır. Genel bir kural olmamakla birlikte, Behçet hastalığı erkeklerde bayanlara nazaran daha şiddetli bir seyir izleyebilir. 

Behçet hastalığının genetik özelliği var mı?

Evet. Behçet hastalığında HLA-B51 dediğimiz bir gen pozitif bulunur ve bu hastalarda tanı amaçlı bu genin olup olmadığına bakılması gerekir. Ancak bu geni taşıyan herkeste Behçet hastalığı olmayabilir.
En sık Japonya,Türkiye ve İpek Yolu üzerinde bulunan bölgelerde ve ülkelerde görünür. Avrupa ve Amerika ülkelerinde nadir görünen bir hastalıktır. Bu durum da Behçet hastalığının bir genetik özelliğinin olduğunu gösteriyor.

Behçet hastalığı tedavi olmadığı durumda ne olabilir?

Göz tutulumu durumunda eğer tedavi zamanında olmazsa veya uygun ve yeterli tedavi olmazsa körlüğe kadar ilerleyebilir. Beyin ve damar tutulumu durumunda ise bazı geri dönüşümü olmayan hasarlar bu organlarda gelişebilir. Bu yüzden bu hastaların düzenli takibi gerekir. Uygun tedavi ve kontroller durumunda bu hastalık çoğu zaman 50’li yaşlardan sonra giderek şiddetini kaybederek tamamen iyileşme söz konusu olabilir.

14 yıl önce
Ağır İş Makinaları Alım Satım Servis ve Yedek ParçaAğır İş Makinaları Alım Satım Servis ve Yedek Parça
Ağır ve tehlikeli işler raporu
Sakarya Ağır yük taşıma
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a8c94a6984f7def18be30de0e30605a6@