Fındık Üreticilerine Böcek Uyarısı

Sakarya'nın Karasu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordolaş, kaliteli ürün elde edilmesi konusunda üreticileri uyardı.

Fındığa zarar verecek böceklerle mücadele edilmesi gerektiğini belirten Oda Başkanı Fikri Hordolaş, "Mayıs ayında çıkan fındık kurtlarıyla mücadele edilmesi gerekiyor. Çapalama işlemleri yaparken köklere zarar veren fındık kurtlarına dikkat edilmeli. Haziran ayında da dalkıran adı verilen böcekler nedeniyle kuruyan dallar kesilip toplanmalı. Ayrıca Haziran ve Temmuz aylarında ilaçlama yaparken fındığa zarar veren tüm böcekler öldürülmeli" dedi.

Mayıs böceğinin kendine genellikle zayıf ocakları seçtiğini belirten Hordoloş, "Bahçenin kuvvetli ve bakımlı olması, en önemli mücadele şeklidir. Erginler, 2.5 - 3 cm boyunda genellikle kızıl kahverengi görünüştedir. Elitra üzerinde birbirine paralel uzayıp sonunda birleşen çizgi çıkıntılar vardır. Elitra abdomeni tamamen örtmez. Dişilerin anteni küçük, erkeklerin ise büyük ve yelpaze şeklindedir. Yumurta oval, krem rengi ve 2 mm boyundadır. Larvalar karakteristik olarak karın etrafında kıvrık, tombul ve beyazdır. Üç çift bacağı vardır. Vücudun son halkası çok büyümüş ve şişkin bir hal almıştır. Larvanın boyu 4 - 4.5 cm kadar olur ve halk arasında kadı lokması veya manas diye tanınır. İlkbaharda havaların ısınması ile genellikle nisan ve mayıs aylarında erginlerin önce erkekleri sonra dişileri topraktan çıkar. Güneş battıktan sonra uçarak ağaçlar üzerine konar, yaprak ve çiçeklerle beslenir. Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını özellikle 2 - 3 yıl işlenmemiş ve üzeri hafif otlarla kaplı bahçelerde toprağın 15 - 25 cm derinine 25 - 30'luk gruplar halinde bırakır. Bir dişi ortalama 60 yumurta bırakır. Çıkan larva toplu yaşayıp ot köklerini kemirir. Sonbaharda kışı geçirmek için toprağın derinliklerine iner. Yaşam çemberini 3 yılda tamamlar. Erginler yaprak ve çiçek üzerinde beslenerek zarar yapar. Yoğun olarak bulundukları zaman meyve ve orman ağaçları yapraksız kalabilir. Larvalar fındık ağaçlarının 1 cm çapına kadar olan köklerini kolayca koparıp fındık ocaklarında uç kurumalarına daha sonra da ana dalların kurumasına neden olur. Erginler görüldüğü zaman toplanıp öldürülmelidir. Eğer 1 metre karede 3 veya daha fazla larva varsa mücadele yapılmalıdır. Eylül başından ekim ayı ortasına kadar ilaçlı mücadele yapılabilir. İlaçlar bahçıvan süzgeci veya pülverizatör ile toprağa atıldıktan sonra toprak işlenerek 20 cm derine kadar karıştırılmalıdır"
diye konuştu.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
0a569d1a6f2552002d3f664e339f23c9@