Gençlerin Sorunu Kıl Dönmesine Flep ile Çözüm

Genellikle ergenlik çağı ve genç erişkin döneminde ortaya çıkan ve erkeklerde daha fazla görülen kıl dönmesi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Bazı hastalarda sorun oluşturmadan uzun sure sessiz kalsa da, hastaların büyük çoğunluğunda cerrahi tedavi gerektiriyor. Flep yöntemi, sağladığı birçok avantaj ile hastaların zorluk çekmeden bu sorundan kurtulmasına yardımcı oluyor!

Halk arasında “kıl dönmesi” olarak bilinen ve sıklıkla kuyruk sorumunda yerleşen Pilonidal Sinüs hastalığı genellikle ergenlik çağı ve genç erişkin döneminde ortaya çıkıyor. Hastaların büyük çoğunluğu 15-25 yaş grubu içerisinde yer alıyor. 30 yaşından sonra sıklık, belirgin şekilde azalıyor.  Erkeklerde çok daha sık görülen bu hastalık toplumda her 1.000 kişiden 7’sini etkisi altına alıyor. Bu sağlık sorunu ülkemizde erkeklerde tipik bir ‘askerlik çağı hastalığı’ olarak kendini gösteriyor. Öyle ki askerlik çağındaki her 100 erkekten 8’i bu sorunla baş etmek zorunda kalıyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mustafa Kuru, hastalığın, tanısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Genellikle kuyruk sokumunda yerleşiyor

Kıl dönmesi büyük çoğunlukla, kuyruk sokumunda yerleşiyor. Bu bölge, kaba et olarak tabir edilen iki taraflı, simetrik kalınca kas ve cilt altı yağ dokusu arasında kalan çukur orta hatta ortaya çıkıyor. Bu çukur özellikle yürüme, koşma, merdiven çıkma gibi fiziksel aktiviteler sırasında negatif basınca maruz kalıyor. Kaba etlerin birbirine sürtünmesinin de hastalığı kolaylaştırdığı düşünülüyor. Hastalığa ait akıntılı veya akıntısız cilt deliklerinin çoğu orta hatta oluşuyor, bazı hastalarda tek sayıda, bazılarında ise çok sayıda delik görülüyor.

Nasıl tanı konur?

Hastaların çoğu tanılarını kendileri koymuş olarak gelirler. Kuyruk sokumunda ağrılı bir şişlik veya akıntı, en belirgin belirti ve bulgular. Bu akıntı enfeksiyon varlığında kötü kokulu bir özellik sergiliyor. Akıntı orta hattaki primer deliklerden olabileceği gibi, apsenin ilerleyerek cildin orta hatta uzak bir noktadan açılması ile de olabiliyor.

Çözüm cerrahi operasyonda


Kıl dönmesi çok az vakada kendiliğinden iyileşiyor. Bir kısım olguda hastalık apseleşme ve komplikasyon olmadan uzun süre sessiz kalabiliyor. Ancak hastaların büyük çoğunluğunda cerrahi tedavi gerekiyor. Şişlik, kızarıklık, ağrı ve/veya akıntı olmayan olguların ne zaman semptomatik hale dönüşeceğini kestirmek mümkün olmuyor. Bu, bir hafta sonra gelişebileceği gibi yıllar sonra da gerçekleşebiliyor. Semptomatik hale gelen olgularda antibiyotik tedavisi ile iyileşme sonrasında hastalık yaşamın bir döneminde büyük olasılıkla nüks ediyor.

Flep pek çok avantaj sağlyor

Cerrahi tedavi, lezyonun güvenli sınırlarla çıkarılmasına dayanıyor.  Ancak dönen kılın çıkarılmasından sonra oluşan boşluğun nasıl doldurulacağına dair farklı yöntemler bulunuyor. Yaranın kapatılması, açık bırakılması ya da deri ile doldurulması gibi farklı seçenekler uygulanabiliyor.

Sinus eksizyonu+deri grefti:(flep yöntemi)

Flep yöntemlerinin pek çok avantajı var. Sinus, sinus ağızları ve enfalmasyona uğramış cilt, genişçe çıkarılabiliyor, boşluk sağlam dokularla gerilimsiz olarak kapatılabiliyor ve dikiş hatlarının ortada kalması önlenebiliyor. Hangi tip flebin uygulanacağına sinusün şekli, komplike olup olmaması ve geride kalacak boşluğun şekli düşünülerek karar verilmesi gerekiyor.

Neden tekrarlıyor?

Neden tekrarladığı ve bu tekrarların nasıl engelleneceği konusunda farklı görüşler bulunuyor. Bazılarına göre kılların tekrar batmasını engelleyen düzenli tıraş olmak, hergün banyo yapmak gibi hijyenin ön plana çıkarıldığı önlemler… Bölgeye lazer epilasyon uygulamasının da hastalığın iyileşmesinde katkı sağlayabiliyor.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
74278cbc4a6d46955d9a8b1d82154fbd@