Gripten korunmanın en önemli yollarından biri üşütmemek, bir diğeri ise temizliğe dikkat etmek.
Grip virüsünün yayılmasını engellemek için ülke genelinde tedbirler alınıyor. İnsanlar artık uzaktan selamlaşıyor, hapşırırken mendil kullanıyor ve hem kişisel bakımlarında hem de ev temizliklerinde eskisinden daha dikkatli davranıyorlar.
Bütün bunlar, domuz gribi vesilesi ile bizlerde kalıcı ve güzel toplumsal alışkanlıklar bırakması muhtemel bilinçlenme durumları. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu var. Özellikle bazı ailelerin çocukları için aşırı endişeye kapılarak temizlik ve hijyende çok ileri gitmeleri uzun vadede hem bedensel sağlık hem de psikolojik sağlık yönüyle sorunlara yol açabilir. Yapılan birçok araştırmada çocukluk yıllarında yeterince mikropla karşı karşıya kalmayan çocukların yetişkinlikte diğer çocuklara nazaran daha çok hastalanma eğiliminde olduğu saptanmıştır.
Sadece bedensel değil psikolojik açıdan da baktığımızda birçok potansiyel sorundan söz edilebilir. Elleriyle hiçbir şeye dokunamayan, ellerini 5 kereden az yıkayınca temizlenmediğini düşünen, evin her köşesini çamaşır sularıyla defalarca silen ve buna benzer davranışlarıyla hem kendine hem de çevresindekilere hayatı yaşanmaz hale getiren obsesif (takıntılı) kişiler, bu gibi temizliğin çok aşırı önemsendiği ortamlarda daha fazla ortaya çıkabiliyor.
Temiz olalım derken, obsesyona yakalanabilirsiniz. Veya çocuklarınızı farkında olmadan obsesif yapıyor olabilirsiniz. Temizliğin abartıldığı, temizlikle ilgili çok fazla uyarımın olduğu ortamlarda çocuklar takıntılı yetişebilir. Çünkü bu konuyla ilgili aldığı uyarımların yoğunluğu beynindeki temizlik tutkusunu ve kirliliğe karşı hassasiyeti artırabilir ve bu da temizlik takıntısına dönüşebilir.
Her şeyin en güzeli orta yolu bulmaktan geçiyor. Gribe karşı temiz olalım ama bunu bir takıntıya dönüşebilecek kadar da büyütmeyelim. Yoksa gribe yakalanmayayım derken obsesyona takılabilirsiniz.
ZAMAN