Hammadde sıkıntısı sektörlere zincirleme etki yaratıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, iç piyasada yaşanan ve bazı ürünlerin üretiminin sekteye uğramasına neden olan hammadde sıkıntısına yönelik değerlendirmede bulundu.

İç pazardaki hammadde temininde yaşanan sıkıntıların katma değerli ürünlerin üretilmesi sürecine negatif yönde etki ettiğini belirten Başkan Altuğ, sorunun Covid-19 sürecinin başından günümüze kadar süreçte dünya ülkelerinin ithalat ve ihracat işlemlerinde içe kapanma tutumu, dövizdeki değişiklikler ve tüketim alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklanabileceğine dikkat çekerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Covid-19 salgını nedeniyle birçok alanda dengeler, alışkanlıklar ve süregelen düzen kısa sürede değişime uğradı. Toplum sağlığını ciddi şekilde etkileyen bu salgın beraberinde ekonomik, sanayi, sosyal, eğitim, turizm gibi konularda da dünya ülkelerinin işleyişini derinden sarstı. Sürecin üretim ve ekonomiye de yansıması ile sektörlerimizde bir hammadde sıkıntısı yaşanmaya başlandı.

Oda olarak rutin bir şekilde gerçekleştirdiğimiz aylık meclis toplantılarımız, müşterek meslek komiteleri toplantılarımız, komite-komisyon ve kurul başkanları toplantılarımızda hammadde sorunu son zamanlarda sıklıkla dile getirilmektedir. Ayrıca birçok meslek komitemizde aylık olağan toplantılarında ya da diğer odaların eş komiteleri ile ortak toplantılar düzenleyerek sorunu gündeme getirmeye çalışmaktadırlar.

Sektörde faaliyet gösteren üyelerimizden gelen geri dönüşlerde özellikle mobilya sektöründe sunta ve MDF başta olmak üzere, plastik sektöründe kauçuk tozu, elektrik-elektromekanik, demir-çelik, otomotiv ve tarım gibi sektörlerde yaşanan hammadde sorunu beraberinde birçok sektörü de olumsuz etkilemektedir.

Üyelerimizin konu ile ilgili başlıca görüşleri; salgın sürecinde dünya ülkeleri tarafından alınan tedbirler nedeniyle bir içe kapanma sürecinin yaşandığı ve döviz kurunda yaşanan yükselmeler nedeniyle ihracatın çok cazip hale gelmesiyle iç piyasaya ürün akışının yavaşladığı yönünde ağır basmaktadır. Anormal fiyat artışları yaşandığı, bir hammadde ürün fiyatının ayda birkaç kez yüzde 200’lere oranla zamlandığı belirtiliyor. Plastik sektörü gibi bazı sektörlerde ise hammadde sıkıntısının sadece ihracat nedeniyle yaşanmadığını ithalat yasaklarının üretimi durdurduğunu, ithalatı önlemek amacıyla alınan önlemlerin ihracatı durdurduğuna vurgu yapılıyor. Yaşanan bu sıkıntı bir alışkanlık haline gelmemelidir.

Üyelerimiz haklı olarak hammaddelerin katma değerli ürünlere dönüşüp ihraç etmenin veya yurt içine satmanın ekonomik olarak önemli olduğunu savunuyor. Yurtiçi piyasada yaşanan bu sıkıntı maalesef halkımıza negatif yönde yansıyor, ürünler sürekli zamlanıyor.

Hammadde üretiminde kendimizi geliştirerek üretim yapmak için elimizde olmayan kaynaklar haricinde ithalatı azaltmış bir konuma gelmeliyiz. Hammadde konusunda yaşanan bu sorunun üretim dinamiklerimize negatif etki etmemesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

3 yıl önce
sakarya boya ve hammadde mikser imalatı