Havai Fişeklerin Yasaklanma İhtimali Tepki Topladı

Son günlerde terör örgütü sempatizanlarının güvenlik güçlerine karşı hava fişek kullanması, havai fişek üreticilerinin tepkisini çekti.

Saldırıları şiddetle kınadıklarını belirten Havai Fişek Üreticileri Satıcıları ve Atıcıları Derneği (HÜSAD) Başkanı Arif Coşkun, 50 bin kişinin geçimini sağladığı, yılda ekonomiye 200 milyon dolarlık katkı sağlayan sektörün bitirilmek istendiğini savundu.

Coşkun, yaptığı açıklamada, saldırıda art niyetli olarak eğlence amaçlı üretilen havai fişeklerin kullanılmasından da ayrıca üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Havai fişeklerin yasaklanmasının kötü niyetli saldırıları engellemeyeceğini savunan Coşkun, "Bu durum hem binlerce kişiye istihdam sağlayan sektörümüze zarar verecek hem de dışa bağımlı olan bir grup insanın ekmeğine yağ sürecektir." dedi.

HÜSAD olarak birçok engeli aşmak için uzun zamandır mücadele verdiklerini ifade eden Coşkun, tüm dünyada önemli bir sektör olarak görülen havai fişek sektörünün maalesef Türkiye'de hak ettiği yere gelemediğine dikkat çekti.

Yüksek miktardaki ithalat ve yerli üretimdeki ihracat engelleri nedeniyle sıkıntı çektiklerini kaydeden Coşkun, "Bütün güçlüklere rağmen binlerce kişiden oluşan bu sektörün var olması için elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz. Aksi takdirde bu ürünler yerli üretimimizin 5-10 katı daha yüksek miktarlarda döviz ödenerek yurtdışından gelmeye devam edecektir. Bu gün ülkemizde bu sektörden üretici, satıcı, atıcı, gösterici gibi 50 bin kişi geçimini sağlıyor. Ülke ekonomisine yılda 200 milyon dolar katkı veriyor." ifadelerini kullandı.

"GELİŞİMELERİ KUŞKU VE KAYGIYLA İZLİYORUZ"

Sektöre zarar veren gelişmeleri kuşku ve kaygı ile izlediklerinin altını çizen Coşkun, güvenlik güçlerine karşı saldırı aracı olarak kullanılmasını fırsat bilen bazı kesimlerin ise havai fişeklerin yasaklanmasını talep ettiklerine dikkat çekti.

Birçok malzemenin veya teçhizatın istendiğinde çok farklı amaçlar için kullanılabileceğinin altını çizen Coşkun, "Bunun önüne geçmek aslında üretim amacı saldırı olmayan bir malzemenin, teçhizatın yasaklanması değildir. Yerli üretimi bitirmek isteyen kesimler olayı yasaklama noktasına bilinçli olarak çekmek istemektedir. Saldırıyı veya saldırıda kullanılan unsurları etkisiz hale getirmek düşünce ile ilgilidir. Burada toplam kalite yönetimi felsefesinin temelini ve Japonların ilerlemesinde önemli bir kilometre taşını oluşturan önlemeye dayalı yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Bizler olaylar olduktan sonra yasaklama eğiliminde iken gelişmiş ülkelerde ise önlemeye dayalı bir yaklaşım sergilenmektedir." diye konuştu.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede havai fişeklerin üretiminin satışı ve atışının belli bir çerçevede yürütüldüğünü belirten Coşkun, "Ülkemizde havai fişek ve proteknik ürünler ile ilgili olarak tüzük ve yönetmelik hükümleri eksiksiz olarak uygulanmaktadır. En fazla kısıtlama ülkemizde olmasına rağmen bu durumun bile kısıtlanmaya çalışılması kimseye fayda sağlamayacaktır. Kayıt dışı, merdiven altı üreticilere ve art niyetli kişilere, sektörümüze zarar verdikleri için bizler daha fazla tepkiliyiz. Sağduyulu bir şekilde bu konuya gereken önemi vermeliyiz. " şeklinde konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
b449296ae50091f50f6c4e7e8353ef32@