Hekim Yardımıyla Sigara Kolay Bırakılıyor

Sigara tiryakileri hekim yardımıyla sigaradan daha kolay kurtuluyor. Uzmanlara göre, sigarayı kendi başına bırakma oranı yüzde 2-10 arasında iken bu oran hekim yardımıyla yüzde 40-60'a kadar çıkabiliyor. 17 yıl boyunca günde 2- 2.5 paket sigara içen tiryaki İsmail Baş, hekim yardımıyla sigarayı bırakanlardan. Baş, "Sigarayı içmiyor adeta yiyordum. Bıraktıktan sonra sanki yeniden doğdum, hayatım tamamen değişti" dedi.

Sakarya Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Müdürü Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, sigaranın bedenle ilgili ve psikolojik bağımlılık olmak üzere iki komponeti olduğunu belirtti. Sigarayı tamamen bırakmak için bu iki bağımlılıkla mücadele etmek gerektiğini belirten Pazarlı, "Bu sebeple hekim ve sigarayı bırakmak isteyen kişinin birlikte çalışması ile mümkün olabiliyor. Kendi başına bırakma oranı yüzde 2-10 arasında iken bu oran hekim yardımıyla yüzde 40-60'a kadar yükseliyor" bilgisini verdi.

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, yılda 5 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye'deki rakamlar da hiç iç açıcı değil. Yılda 110 bin kişiyi sigaraya kurban veriyoruz. Saatte 12 kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölüyor. Her 5 ölümden biri sigaraya bağlı olarak ortaya çıkıyor. 4 bini aşkın zehirli madde içeren sigara, 50 çeşit kronik hastalığa sebep oluyor. Profesyonel olarak sporla uğraşanların da yüzde 30'u sigara kullanıyor.

Peki sigarayı bırakmak zor mu? ıÜüSakarya Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Sigarayı Bırakma Polikliniği Müdürü Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı'ya göre bunun için 'hekim yardımı ve irade şart'. Sigara bırakma polikliniklerinin bu alanda önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Pazarlı, Türkiye genelinde üniversite bünyelerinde 30 polikliniğin olduğunu dile getirdi. Polikliniğe gelen sigara bağımlılarının büyük çoğunluğunun sigarayı bıraktığının altını çizen Pazarlı şu bilgileri verdi:

"Ben sigara içmemeye karar verdim, ama nasıl yapacağımı bilemiyorum" diye bize başvuranlara yardımcı oluyoruz. . Hemen sigarayı birden pat diye bırakmayı önermiyoruz. Bir bıraktırma günü tespit ediyoruz. O güne kadar onları zihinsel ve bedensel olarak hazırlıyoruz. Seminer programları, nefes eksersiz gibi karşılıklı donanımı artırıcı faaliyetlerimiz var. Bize başvurduğunda solunum testi yapıyoruz. Bıraktıktan 3 ay sonra ve belli aralıklarla testi tekrarlıyoruz , onlarda vücutlarındaki temizlenmeyi objektif olarak görüyorlar. Hastalarımızı 1 yıl boyunca takip ediyoruz. Son 1.5 yılda 90 kişi polikliniğimize başvurdu."

GÜNDE 2 - 2.5 PAKET İÇEN TİRYAKİ BAŞ: "SİGARAYI BIRAKTIM YENİDEN DOĞDUM"

İsmail Baş (35) 17 yıldır günde 2- 2.5 paket sigara için bir bağımlıydı. 'İllet' olarak nitelendirdiği sigaradan kurtulmak için Sigara Bırakma Polikliniği'nin yollarını tutanlardan. Güvenlik işiyle uğraştığı için sürekli stres altında olması sebebiyle bazen günde 3 pakete pakete çıktığını belirten Baş, sigarayı bırakmasıyla hayatının tamamen değiştiğini yeniden doğmuş gibi olduğunu ifade etti. "Ne yediğimden, ne içtiğimden tat alabiliyordum" diye şikayette bulunan Baş, kendi başına onlarca kez sigarayı bırakmaya çalıştığını, en çok 1 ay dayandığını kaydetti. Baş, yaşadığı sıkıntıları ve sigarayı bıraktıktan sonra hayatında yaşadığı değişimleri ise şöyle anlattı:

"Ben adeta sigara içmiyor yiyordum. Öyle ki bazen içime çektiğim duman dışına çıkmıyordu. Sonra bu polikliniğe gelip yardım almaya karar verdim. Beni sağlık kontrolünden geçirdiler. Sigaradan etkilenmeyen organım neredeyse kalmamış. Akciğerlerim sigara dumanı sebebiyle 500 mili litre genişlemiş. Yaşım genç olmasına rağmen 3-4 basamak çıktığımda yoruluyorum, kendimi çok bitkin, halsiz ve kötü hissediyordum. Doktorum Pınar Pazarlı, sigarayı bırakmam için beni bedensel ve psikolojik olarak hazırladı. 1 Ocak 2007 tarihinde sigarayı kesinlikle bırakmak istediğimi söyledim. 1 yıl boyunca poliklinikten yardım aldım. O tarihten itibaren bu güne bir tek bile sigara içmedim. İçenlerden ve içilen yerlerden rahatsız olmaya başladım. Artık çocuklarım bana sarıldıklarında 'kokuyorsun baba' demiyorlar. Kilo aldım, ten rengim normale döndü. Rahat nefes alabiliyorum, yediklerimin, içtiklerimin tadına varıyorum. İlginçtir ama sigarayı bıraktıktan sonra hayatımda farklı güzelliklerde oldu. TOKİ konutlarından ev çıktı. İşimde terfi ettim. Daha mutluyum. Bedensel ve psikolojik olarak ta kendimi çok iyi hissediyorum. Sigara içtiğim yılları kayıp yıllar olarak değerlendiriyorum. Ayrıca maddi kayıpta işin cabası. Bir araba param sigaraya gitti."

Cihan

16 yıl önce
Sigara Bırakma MerkezleriSigara Bırakma Merkezleri
Hediyelik sigara tablaları
sigara bırakmak için