Özelleştirmenin Kazandırdıkları

Depremde hasarlı olduğu gerekçesiyle tasfiye kararı verilen ancak daha sonra özelleştirilen Adapazarı Şeker Fabrikası, üretimden elde ettiği gelirle borcunu ödüyor.

Fabrikayı vadeli olarak satın alan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK), sezon sonunda ürettiği şekeri satarak taksidini ödüyor. Özelliştirildikten sonra 817 kişiye iş kapısı olan, bu yıl 30 bin ton şeker üretimi gerçekleştiren fabrika, 2008'de ise 60 bin ton şeker üretmeyi hedefliyor.

Adapazarı Şeker Fabrikası 17 Ağustos 1999 depreminde duvar ve çatı bölümlerinde hafif ve orta derecede hasar gördü. Makineleri hasarsız denebilecek durumda olan fabrika zamanın yetkilileri tarafından onarılmadı. Günde 6 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olan 70 milyon YTL değerindeki fabrika çürümeye terk edildi. 2001 yılında ise tasfiye edilmesi kararı alındı. Yaklaşık 7 yıl boyunca üretim yapmayan fabrikanın bir kaç dış görev hariç 700 kadar işçisi çalışmadan maaş aldı. Hazırlanan raporlara göre fabrika en çok 7.5 milyon YTL'ye onarılabilecekken bölgede üretilen şeker pancarı her yıl 50 milyon YTL harcanarak çevredeki fabrikalara nakledildi.

Gelen baskılar sonucu fabrikanın tasfiye kararı kaldırılarak özelleştirilmesi için düğmeye basıldı. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK), 2005 yılında ihaleye çıkartılan fabrikaya talip oldu. APEK, biri peşin 4 taksitle 45 milyon 750 bin dolara fabrikayı satın aldı. Fabrikanın özelleştirilmesiyle kamu işçileri, istekleri doğrultusunda diğer devlet kurumlarına atandı. Devletten özel sektöre geçen fabrikanın kaderi değişti. APEK fabrikayı belirlenen rakamın altında kısa sürede onararak üretime geçirdi. Özelleştirilen fabrika aynı zamanda önemli bir istihdam da sağladı.Yeni alınan işçilerle 2006 yılında deneme üretimi yapıldı. 2007 sezonunda işçi sayısı 817'ye ulaştı.

APEK ve Adapazarı Şeker Fabirikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mülayim, bu yıl fabrikanın ikinci sezon üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Başarılı bir sozonu geride bıraktıklarını ifade eden Mülayim, "Fabrikanın bu sezon elde ettiğimiz gelirle ikinci taksidini ödedik. Peşin ödemeyle birlikte bu güne kadar 3 kez ödeme yaptık. İki ödememiz daha kaldı. Gelecek sezon sonunda 4 taksidin üçüncüsünü ödeleyeceğiz. Tasfiye kararı verilen ve bir daha çalıştırılamaz denen fabrikayı yeniden ekonomiye kazandırdık. Şimdi çifçimiz zahmetsizce pancarını getirip ilindeki fabrikasında işletiyor" dedi.

Başarılı bir kampanya dönemi geçirdiklerini ifade eden Mülayim, bu yıl geçen yıla göre üretimi yüzde 60 oranında artırdıklarını kaydetti. Mülayim şu bilgileri verdi: ''Kampanya sonunda 30 bin 294 kilogram şeker, 14 bin 780 kilogram melas ve 75 bin ton yaş küspe elde ettik. Yaş küspenin 2 milyon YTL tutarındaki 60 bin tonunu bedelsiz olarak çiftçimize dağıttık. 2006 yılındaki kampanya döneminde 19 bin 703 ton şeker üreten fabrikamız, bu yıl yakaladığı rakamlarla üretimini yüzde 60 artırmış oldu. Küresel ısınmanın etkileriyle tüm ülkede yaşanan kuraklığa rağmen verimli bir kampanya dönemi geçirdik. Bu yıl ayrıca 1 milyon 500 bin YTL tesis ve 350 bin YTL baca yatırımı yaptık. 2008 yılındaki kampanya döneminde 60 bin tonluk üretim hedefliyoruz.''

Özelleştirmenin Kazandırdıkları
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
50799da0808fc217def3fc5955281156@