Adapazarı’nda 2001 yılından bu yana çıkan aylık IRMAK Kültür Sanat Dergisi, 100. sayısı ile okurlarına veda etti.
AKM Tiyatro Sahnesinde gerçekleşen veda gecesi öncesinde, İffet Hacıeyüpoğlu’nun hazırladığı İrmik Tatlısı ve Yemek uzmanı Kevser Aydoğdu’nun hazırladığı Adapazarı geleneksel şurubu ikram edildi.
Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Aziz Duran, Adapazarı Belediye Başkan Vekili Erol Aydın, Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Sakarya Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Muammer Kılıç, çok sayıda il müdürü, akademisyen, yazar ve kültür sanat dostunun katıldığı veda gecesi, Irmak’ın hikâyesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başladı.
Gecenin sunucusu Yahya Bakır’ın Sait Faik’ten okuduğu “Deliçay” ve Faik Baysal’dan okuduğu “Unutamıyorum – 1921” şiirlerinin ardından, dergi genel yayın yönetmeni Fahri Tuna, Irmak adlı 4 yaşındaki bir kızla sahneye çıkarak geceye katılanlara “hoş geldiniz” dedi. Derginin kurucu yazı işleri müdürü Şair Yılmaz Güney’in “Direniş” şirinin ardından bazı Irmak Dergisi'nden Yusuf Mısırlıoğlu, Halit Çelikoğlu, Ömer Emecan şiirlerini okudular. Mustafa Turan, Rüstem Budak, İbrahim Açılan, Müjgan Zaman, Hasan Sağlam, Rasim Soylu, Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Tuğba Öztürk’ün Irmak hatıralarını anlattığı, zaman zaman kahkahalarla kesilen veda gecesinde, dünyaca ünlü çizer ve Irmak Dergisi genel sanat yönetmeni Osman Suroğlu’nun perdedeki karikatür gösterisi büyük alkış aldı.
Sanatsız Edebiyatsız Bir Vilayet Düşünülemez
Gecenin son bölümünde ise Irmak Dergisine 100 sayı süresince maddi/manevi katkılar sunan kurum ve kişilere teşekkür belgeleri, dergini kurucu yazı işleri müdürü Yılmaz Güney tarafından takdim edildi. Ardından ise 575 kişi arasından seçilen 40 yazarın/şairin eserlerinden oluşturulan “suya bırakılan yazılar” kitabında eserleri olanlara Sakarya Valisi Hüseyin Atak tarafından katkı belgeleri takdim edildi. Vali Atak, “Sakarya’mızın zengin kültürünü yansıtan böyle güzel bir dergiye katkıda bulunanlara çok teşekkür ediyorum. Sanatsız edebiyatsız bir vilayet düşünülemez, biz de devlet olarak bu tür kurum ve kuruluşların daima yanında olacağız” dedi.
Gece, Sakaryalı sanatçı Serpil Aktaş’ın seslendirdiği Sakarya Nehri etrafındaki illerden Afyon (Karahisar kalesi yıkılır gelir), Kütahya (Elif dedim be dedim), Eskişehir (Halkalı Şeker), Ankara (Fidayda), Bilecik (Söğüdün Erenleri), Bolu (Siyah giyme söz olur) ve Sakarya (Elmayı top top yapalım) türkülerinden oluşan halk müziği konseri ile sona erdi.
Geceye katılanlara çıkışta Irmak’ın 100. sayısı hediye edilirken, izleyicilerin derginin devamından yana görüş belirttikleri öğrenildi.