İskan Ruhsatı Aranmayacak

Elektrik Mühendisleri Oda Temsilcileri ve Elektrikçiler Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile yapılan toplantıda SEDAŞ çözüm üretirken bilgilendirme de yaptı.

SEDAŞ Sakarya Elektrik Dağıtım A. Ş. Genel Müdürü Yunus Bekircan'ın başkanlığında, SEDAŞ'ın görev ve sorumluluk alanında yer alan Sakarya, Bolu, Düzce ve Kocaeli illerindeki Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcileri ve Elektrikçiler Odası Yönetim Kurulu Üyeleri ile il müdürleri nezdinde SEDAŞ Eğitim Salonu'nda yapılan toplantıda "iskan ruhsatı olmayan binaların abonelik işlemleri" ile Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik gereği Sanayi ve Ticarethane abonelerinin ölçü hücrelerinde kullanılan akım trafolarında ve gerilim trafolarında bakanlık mühürü aranması konusunda yapılacak geçici uygulama ile ilgili abonelerden taahhütname alınması hakkında Genel Müdür Yardımcısı Nusret Altun tarafından bilgilendirme yapıldı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve Elektrikçiler Odaları yetkilileri yapılan toplantının çok verimli olduğunu ve hizmet bekleyen vatandaşa olumlu yansımaları olacağını belirttiler.

İskan ruhsatı aranmayacak

Yunus Bekircan, il müdürleri ve abone servisleri yetkililerine, "Kaçak elektrik kullanımıyla mücadele asli görevimizdir. Abone olunmasında vatandaşa Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girmeden önce tanınan kolaylığı sağlayacağız. Yapılan yasal düzenleme sayesinde vatandaşa  gerekli kolaylığın sağlanması hususu unutulmamalıdır." dedi.

Yunus Bekircan yaptığı açıklamalarda şu hususlara dikkat çekti: "29.07.2008 tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve elektrik bağlanabileceği yasa ile düzenlenmiş olup, SEDAŞ birimlerince inşaat ruhsatının hangi tarihte alındığına bakılmayacaktır. Ayrıca 12.10.2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenen yapılar için iskan ruhsatı istenmeyeceği gibi, inşaat ruhsatı alınması koşulu da aranmayacaktır. Örneğin; beş katlı bir binaya belediye hizmetlerinden biri mutlaka gelmiş olabilir, ayrıca telefon da bağlanmış olabilir ya da belediyeye emlak vergisi verilmeye başlanmış olabilir. Bu belgelerle binanın 12.10.2004 tarihinden önce yapıldığı belgelenebilir. Bu hizmetlerden birinin 12.10.2004 tarihinden önce binada bağımsız bir bölüme verilmesi halinde inşaat ve iskan ruhsatı aranmadan elektrik aboneliği yapılacaktır. Hatta, fotoğrafla da olsa bu hizmetlerden birinin kullanım yerine götürüldüğü belgeleniyorsa bu da elektrik aboneliği için yeterli olacaktır."

<p><font face="verdana,geneva" size="2"><strong>İskan ruhsatı aranmayacak</strong></font></p><p><font size="2"><font face="verdana,geneva">Yunus Bekircan, il m&uuml;d&uuml;rleri ve abone servisleri yetkililerine, <font color="#cc0000">&quot;Ka&ccedil;ak elektrik kullanımıyla m&uuml;cadele asli g&ouml;revimizdir. Abone olunmasında vatandaşa&nbsp;T&uuml;rk Ceza Kanunu y&uuml;r&uuml;rl&uuml;ğe girmeden &ouml;nce tanınan kolaylığı sağlayacağız. Yapılan yasal d&uuml;zenleme sayesinde vatandaşa&nbsp; gerekli kolaylığın sağlanması hususu unutulmamalıdır.&quot; </font>dedi. <br /><br />Yunus Bekircan yaptığı a&ccedil;ıklamalarda şu hususlara dikkat &ccedil;ekti: <font color="#cc0000">&quot;29.07.2008&nbsp;tarihine kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna g&ouml;re yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen veya alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birka&ccedil;ının&nbsp;g&ouml;t&uuml;r&uuml;ld&uuml;ğ&uuml;n&uuml;n belgelenmesi halinde, ilgili y&ouml;netmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması &uuml;zerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak ge&ccedil;ici olarak su ve&nbsp;elektrik bağlanabileceği yasa ile d&uuml;zenlenmiş olup, SEDAŞ birimlerince inşaat ruhsatının hangi tarihte alındığına bakılmayacaktır. Ayrıca 12.10.2004 tarihinden &ouml;nce yapıldığı belgelenen yapılar i&ccedil;in iskan ruhsatı istenmeyeceği gibi, inşaat ruhsatı alınması koşulu da aranmayacaktır. &Ouml;rneğin; beş katlı bir binaya belediye hizmetlerinden biri mutlaka gelmiş olabilir, ayrıca telefon da bağlanmış olabilir ya da belediyeye emlak vergisi verilmeye başlanmış olabilir. Bu belgelerle binanın 12.10.2004 tarihinden &ouml;nce yapıldığı belgelenebilir. Bu hizmetlerden birinin 12.10.2004 tarihinden &ouml;nce binada bağımsız bir b&ouml;l&uuml;me verilmesi halinde inşaat ve iskan ruhsatı aranmadan elektrik aboneliği yapılacaktır. Hatta, fotoğrafla da olsa bu hizmetlerden birinin kullanım yerine g&ouml;t&uuml;r&uuml;ld&uuml;ğ&uuml; belgeleniyorsa bu da elektrik aboneliği i&ccedil;in yeterli olacaktır.&quot;</font></font></font></p>
Aboneliği ait olunan abone grubuna dönüştürme hakkı

Yapılan yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği 29.07.2008 tarihinden önce yapılan abonelikler için de aboneliğini ait olduğu abone grubuna dönüştürebilme hakkı tanındı. Örneğin; daha önce inşaat ruhsatı olan ancak iskan ruhsatı olmayan bina sahipleri, SEDAŞ abone servislerine elektrik abonesi olmak için müracaat ettiklerinde, ancak şantiye grubundan elektrik abonesi olma imkânı buluyorlardı. Şimdi ise bu aboneler, SEDAŞ'a yeniden müracaat ederek, 5784 sayılı yasayla yapılan düzenleme doğrultusunda aboneliğini ait olduğu abone grubuna dönüştürebilecekler ve elektrik birim fiyatı daha pahalı olan şantiye abone grubundan fatura  ödemekten kurtulurken, getirecekleri son endeks değeri dikkate alınarak, son ödeme yaptıkları tarih ile bugüne kadar geçen süredeki tüketimleri için ara tahakkuk yapılacak ve ayrıca şantiye aboneliği için ödedikleri güvence bedeli mesken veya ticarethane aboneliğinden yüksek olması nedeniyle abone grubu dönüştürme işlemi yapılırken iade güvence bedeli de alacaklar.
<font size="2"><font face="verdana,geneva"><strong>Aboneliği ait olunan abone grubuna d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rme hakkı</strong> <br /><br />Yapılan yasal d&uuml;zenlemenin y&uuml;r&uuml;rl&uuml;ğe girdiği 29.07.2008 tarihinden &ouml;nce yapılan abonelikler i&ccedil;in de&nbsp;aboneliğini ait olduğu abone grubuna d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rebilme hakkı tanındı. &Ouml;rneğin; daha &ouml;nce inşaat ruhsatı olan ancak iskan ruhsatı olmayan bina sahipleri, SEDAŞ abone servislerine elektrik abonesi olmak i&ccedil;in m&uuml;racaat ettiklerinde, ancak şantiye grubundan elektrik abonesi olma imk&acirc;nı buluyorlardı. Şimdi ise bu aboneler, SEDAŞ'a yeniden m&uuml;racaat ederek,&nbsp;5784 sayılı yasayla yapılan d&uuml;zenleme doğrultusunda aboneliğini ait olduğu abone grubuna d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rebilecekler ve elektrik birim fiyatı daha pahalı olan şantiye abone grubundan fatura&nbsp; &ouml;demekten kurtulurken, getirecekleri son endeks değeri dikkate alınarak, son &ouml;deme yaptıkları tarih ile bug&uuml;ne kadar ge&ccedil;en s&uuml;redeki t&uuml;ketimleri i&ccedil;in ara tahakkuk yapılacak ve ayrıca şantiye aboneliği i&ccedil;in &ouml;dedikleri g&uuml;vence bedeli mesken veya ticarethane aboneliğinden y&uuml;ksek olması nedeniyle abone grubu d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rme işlemi yapılırken&nbsp;iade g&uuml;vence bedeli de alacaklar.</font></font>
İskan Ruhsatı Aranmayacak
İskan Ruhsatı Aranmayacak
İskan Ruhsatı Aranmayacak
İskan Ruhsatı Aranmayacak
İskan Ruhsatı Aranmayacak
İskan Ruhsatı Aranmayacak
16 yıl önce
işyeri açma çalışma ruhsatı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
9c39b08af7524727b9a030c2041b708e@