Kartpostallar Teknolojiye Yenik Düştü

Bayram, yılbaşı ve özel günlerde duyguların ifadesi için kullanılan kartpostallar, cep telefonu mesajları ile elektronik postaların yaygınlaşması sonucu teknolojiye yenik düştü.

Geçmişin haberleşme aracı olarak kullanılan, kentlerin tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtan kartpostalların kullanımı gün geçtikçe azalıyor. Kartpostal gönderme alışkanlığının azalmasında, cep telefonu ve bilgisayar aracılığıyla haberleşme etkili oluyor. Gelişen teknoloji asırlık kartpostal geleneğinin unutulmasına neden olurken bayram öncesi birbirinden renkli kartpostallar tezgahlarda kaldı. Eski alışkanlıklarından vazgeçmeyen az sayıda kişi ise kartpostal geleneğini sürdürmeye çalışıyor.

PTT Sakarya Başmüdür Vekili Burhan Atbaşı, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, kartpostal gönderiminin geçen yıla oranla yüzde 87 oranında düştüğünü söyledi. Gelişen teknoloji ile birlikte kartpostal geleneğinin azaldığını vurgulayan Atbaşı, "Eskiden gönderecek kartpostal bulamazken şimdi kartpostallar tezgahlarda kalıyor." diye konuştu. Postacının her zaman sevinçli ve mutlu haberler götürmek istediğini kaydeden Atbaşı, şunları söyledi: "Kartpostal kullanımı cep telefonu mesajları ve elektronik postaların yaygınlaşmasıyla cazibesini yitirmeye başladı. Bizim geleneklerimizi sürdürmemiz gerekiyor. Eskiden bayramlarda, yılbaşında, ve özel günlerde herkes uzaktaki sevdiğinden bir şey beklerdi. Uzaktaki sevgiliye, asker anne babasına, gurbette çalışanlar ailesine ve sevdiklerine kartpostallar gönderirdi. Postacılarda duygu yüklü kartpostalları alıcına ulaştırmaktan büyük mutluluk duyardı. Şimdi ise bu zevkten mağrum kalıyoruz."

KARTPOSTAL GÖNDERMEK 1 KISA MESAJ ÜCRETİ KADAR

Cep telefonunun verdiği haz duygusu ile postacının elinden alınan tebrik kartının verdiği duygunun aynı olamayacağını anlatan Atbaşı, kartpostal geleneğinin yaygınlaştırılması ve yaşatılması gerektiğini savundu.

Kartpostal gönderiminin bir cep telefonu mesajı kadar ucuz olduğunu dile getiren Atbaşı, "Gönül ister ki dost ve yakınlarımızı kartpostal göndererek hatırlayalım. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde kartpostal alıp altına yazı yazmak çok zor geliyor. Bu alışkanlığı yaşatmak ve yaymakta fayda var. Kartpostal gönderimi 25 kuruş. Ağzı kapatıldığında mektup olarak değerlendiriliyor onun ücretide 60 kuruş." dedi.

40 yıldır kartpostal satışı yaptığını söyleyen Sadullah Güler ise satışların yok denecek kadar azaldığını vurguladı. Güler, 8- 9 yıl öncesinde bayramlarda 10 bin civarında kartpostal satışı yaparken, bu rakamın şimdi 50'ye kadar düştüğünü belirtti.

<p><font size="2"><font face="arial,helvetica,sans-serif"><strong><font color="#333399">KARTPOSTAL G&Ouml;NDERMEK 1 KISA MESAJ &Uuml;CRETİ KADAR</font></strong> </font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Cep telefonunun verdiği haz duygusu ile postacının elinden alınan tebrik kartının verdiği duygunun aynı olamayacağını anlatan Atbaşı, kartpostal geleneğinin yaygınlaştırılması ve yaşatılması gerektiğini savundu. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kartpostal g&ouml;nderiminin bir cep telefonu mesajı kadar ucuz olduğunu dile getiren Atbaşı, <font color="#333399">&quot;G&ouml;n&uuml;l ister ki dost ve yakınlarımızı kartpostal g&ouml;ndererek hatırlayalım. Teknolojinin hızla geliştiği g&uuml;n&uuml;m&uuml;zde kartpostal alıp altına yazı yazmak &ccedil;ok zor geliyor. Bu alışkanlığı yaşatmak ve yaymakta fayda var. Kartpostal g&ouml;nderimi 25 kuruş. Ağzı kapatıldığında mektup olarak değerlendiriliyor onun &uuml;cretide 60 kuruş.&quot;</font> dedi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">40 yıldır kartpostal satışı yaptığını s&ouml;yleyen Sadullah G&uuml;ler ise satışların yok denecek kadar azaldığını vurguladı. G&uuml;ler, 8- 9 yıl &ouml;ncesinde bayramlarda 10 bin civarında kartpostal satışı yaparken, bu rakamın şimdi 50'ye kadar d&uuml;şt&uuml;ğ&uuml;n&uuml; belirtti.</font></p>
16 yıl önce