Kış Aylarında Kaygan Zemine Dikkat!

Kış aylarında buzlanma sebebiyle kayganlaşan zeminde bazı tedbirleri almadan yürürken düşmek kırık ve çıkık vakalarına yol açabiliyor. Uzmanlar, kaygan zeminde altı lastik ayakkabı giyilmesini önerirken, iki elin dolu olmamasına özen gösterilmesini istiyor.

Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Dr. Mehmat Morgül, kışın en çok düşme sebebiyle oluşan kırık ve çıkık vakalarında bir artış yaşandığını kaydetti. Buzlu ve kaygan zeminde çok dikkatli yürünmesi ve uyarılara kulak asılmasını isteyen Korgül, "Bazen bu düşmeler sadece kırık çıkıkla sonuçlanmıyor, kafanın yere çarpması sonucu oluşan travma ölüme bile neden olabiliyor." dedi. ;

El Cepte Gezilmemeli

Alınacak basit tedbirlerle düşmenin önüne geçilebileceğini kaydeden Morgül, öncelikle mevsime göre ayakkabı seçilmesini önerdi. Buzlu zeminlerde altı kösele ayakkabıların giyilmesi durumunda düşmenin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Morgül, "Kaygan zeminde kösele yerine altı lastik ve tırtıklı ayakkabı tercih edilmeli. Kısa ve yavaş adımlarla dikkatli bir şekilde yürünmeli. Kesinlikle ellerin dolu olmaması gerekir. Bunun yanında eli cepte yürümek de büyük bir risk. Kayma durumunda ellerin cepten çıkarılamaması dengenin sağlanmasını engelliyor ve düşmeyi daha da sertleştiriyor. Çocuklu anneler mutlaka çocukların elinden tutmalı. Yine buzlu kaygan merdivenleri inerken ve çıkarken korkuluklara tutunmak düşme riskini azaltacaktır." dedi.

Yaşlılarda Yaralar 10 Kat Daha Yavaş İyileşiyor

Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Dr. Mehmat Morgül, düşme durumunda mutlaka bir uzman hekime gidip muayene olunmasında fayda olduğunun altını çizdi. Morgül, özellikle kırılmanın etkisiyle kemiğin derinden dışarı çıkması durumunda hiç zaman kaybedilmeden hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti. Morgül, buzlu havalarda yaşlıların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamasını önerirken, yaşlılarda oluşan kırık ve çıkıkların gençlere göre 10 kat daha yavaş iyileştiğini sözlerine ekledi.

16 yıl önce
Dikkat geliştirme
konsantrasyon ve dikkat