Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sapanca'daydı

Maliye Bakanlığı Defterdarlar ve Vergi Dairesi Başkanları Toplantısı, Sapanca Güral Otel'de yapıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada kriz ortamında 50 ülkenin kredisi düşerken Türkiye'nin kredisinin yükseldiğini kaydetti.

Şimşek, gerçekleştirdikleri reformlar sayesinde krizde sağlam temeller attıklarını belirterek, "Gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar ve krize karşı aldığımız önlemler neticesinde, Türkiye'de toparlanmanın başladığına dair güçlü sinyaller vardır. Ayrıca bu toparlanmanın kalıcı olmasını sağlayacak sağlam ekonomik temellere sahiptir. Türkiye'nin demografik yapısı ve büyük girişimci kültürü buna oldukça müsaittir. Önümüzdeki dönemde ülkemizin küresel ekonomide rekabet gücünü artıracak ve daha büyük bir küresel aktör haline gelmesini sağlayacak ekonomik ve mali politikaları izlemeye devam edeceğiz" dedi.  
Türkiye, Sıkıntılı Dönemi Atlattı

Kriz öncesi yüzde 30 artan ihracatın kriz sonrası dış talebin daralmasıyla düştüğünü ifade eden Şimşek, "Bu da ihracata dayalı üretim yapan sektörlerde daralmaya yol açtı. Krizle birlikte çekimser bir hava oluştu. Kimse önünü göremediği için üretimi, tüketimi durdurdu. Kriz ortamında yatırımlarda da bir ertelemeye gidildi. Çok güçlü görünen ülkeler birtakım sıkıntılar yaşıyor. Ama Türkiye çok şükür en sıkıntılı dönemi geride bırakmıştır ve toparlanmaya ilişkin bazı sinyaller vardır. Tabii ki biz aşırı iyimser noktada değiliz, gerçekçiyiz. Türkiye'deki gelişmeler olumlu. İnşallah önümüzdeki sene bu gelişmeler daha da hız kazanacak. 2010 yılından sonra Türkiye tekrar bir toparlanma, bir hızlı çıkış dönemine girecek diye ümit ediyorum" diye konuştu.  
<font face="arial,helvetica,sans-serif"><font size="2"><strong>T&uuml;rkiye, Sıkıntılı D&ouml;nemi Atlattı</strong><br /><br /></font></font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kriz &ouml;ncesi y&uuml;zde 30 artan ihracatın kriz sonrası dış talebin daralmasıyla d&uuml;şt&uuml;ğ&uuml;n&uuml; ifade eden Şimşek,<font color="#333399"> &quot;Bu da ihracata dayalı &uuml;retim yapan sekt&ouml;rlerde daralmaya yol a&ccedil;tı. Krizle birlikte &ccedil;ekimser bir hava oluştu. Kimse &ouml;n&uuml;n&uuml; g&ouml;remediği i&ccedil;in &uuml;retimi, t&uuml;ketimi durdurdu. Kriz ortamında yatırımlarda da bir ertelemeye gidildi. &Ccedil;ok g&uuml;&ccedil;l&uuml; g&ouml;r&uuml;nen &uuml;lkeler birtakım sıkıntılar yaşıyor. Ama T&uuml;rkiye &ccedil;ok ş&uuml;k&uuml;r en sıkıntılı d&ouml;nemi geride bırakmıştır ve toparlanmaya ilişkin bazı sinyaller vardır. Tabii ki biz aşırı iyimser noktada değiliz, ger&ccedil;ek&ccedil;iyiz. T&uuml;rkiye'deki gelişmeler olumlu. İnşallah &ouml;n&uuml;m&uuml;zdeki sene bu gelişmeler daha da hız kazanacak. 2010 yılından sonra T&uuml;rkiye tekrar bir toparlanma, bir hızlı &ccedil;ıkış d&ouml;nemine girecek diye &uuml;mit ediyorum&quot;</font> diye konuştu.&nbsp;&nbsp;</font>
Kriz, Daha Yüksek Büyümeyle Atlatılacak

Şimşek, büyümenin üç aşamalı olacağını kaydederek, "İlk aşamada iç ve dış talep toparlanacak, stoklarda iyileşme ortaya çıkacak. İkinci aşamada özel tüketim canlanacak, üçüncü aşamada ise yatırımlarda bir artış görülecek. Hükümet olarak kaynakları çok daha rasyonel kullanıyoruz, bunun için yeni teşvik sistemini uygulamaya koyduk. Üçüncü aşamada yatırımlar artacak, Türk ekonomisi yaşanan krizi daha yüksek bir büyümeyle atlatacak. Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nin (VEDOP) 3. ayağıyla birlikte vergi altyapısı tamamen elektronik hale getirilecek. Bu çerçevede e-fatura, e-tahsilat ve e-haciz devreye sokulacak. Bu şekilde de bütün belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi, geçmiş dönem dahil bütün vergilerin elektronik ortamda tahsil edilmesi ve vergisini ödemeyen mükelleflere de elektronik ortamda görülecek" dedi.  
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">Kriz, Daha Y&uuml;ksek&nbsp;B&uuml;y&uuml;meyle Atlatılacak</font></strong><br /><br />Şimşek, b&uuml;y&uuml;menin &uuml;&ccedil; aşamalı olacağını kaydederek<font color="#333399">, &quot;İlk aşamada i&ccedil; ve dış talep toparlanacak, stoklarda iyileşme ortaya &ccedil;ıkacak. İkinci aşamada &ouml;zel t&uuml;ketim canlanacak, &uuml;&ccedil;&uuml;nc&uuml; aşamada ise yatırımlarda bir artış g&ouml;r&uuml;lecek. H&uuml;k&uuml;met olarak kaynakları &ccedil;ok daha rasyonel kullanıyoruz, bunun i&ccedil;in yeni teşvik sistemini uygulamaya koyduk. &Uuml;&ccedil;&uuml;nc&uuml; aşamada yatırımlar artacak, T&uuml;rk ekonomisi yaşanan krizi daha y&uuml;ksek bir b&uuml;y&uuml;meyle atlatacak. Vergi Daireleri Otomasyon Projesi'nin (VEDOP) 3. ayağıyla birlikte vergi altyapısı tamamen elektronik hale getirilecek. Bu &ccedil;er&ccedil;evede e-fatura, e-tahsilat ve e-haciz devreye sokulacak. Bu şekilde de b&uuml;t&uuml;n belgelerin elektronik ortamda d&uuml;zenlenmesi, ge&ccedil;miş d&ouml;nem dahil b&uuml;t&uuml;n vergilerin elektronik ortamda tahsil edilmesi ve vergisini &ouml;demeyen m&uuml;kelleflere de elektronik ortamda g&ouml;r&uuml;lecek&quot;</font> dedi.&nbsp;&nbsp;</font></font>
Vergi Kaçırmanın Cezaları Ağırlaştı

Vergi Dairesi başkanlarına ve defterdarlara seslenen Şimşek, şunları söyledi:
"Sizler mükelleflerin ayağına gidin. Yeni açılan iş yerlerini ziyaret edin, hediyeler götürün. Arkasından da yükümlülüklerini anlatın. Merkezde ve taşralarda çok çalışmalıyız. Elimizde bulunan mevcut personeli etkin ve en verimli şekilde kullanmalısınız. 72 milyonun hakkını ve hukukunu koruyunuz. Çok çalışarak en güzel işleri yapmalısınız."
  
Kayıt dışılığı artık vergi oranları ve yüküyle açıklamanın imkanı olmadığını belirten Şimşek, kayıt dışı kalma ve vergi kaçırmanın cezalarının ağırlaştırılması gerektiğini söyledi. Vergi kaçıranların sonuçlarına katlanması gerektiğini vurgulayan Şimşek, vergi cezalarındaki ertelemeyi kaldıracak şekilde Türk Ceza Kanunu'nda düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.   
<font size="2"><font face="Arial"><strong>Vergi Ka&ccedil;ırmanın Cezaları Ağırlaştı</strong><br /><br />Vergi Dairesi başkanlarına ve defterdarlara seslenen Şimşek, şunları s&ouml;yledi: </font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;Sizler m&uuml;kelleflerin ayağına gidin. Yeni a&ccedil;ılan iş yerlerini ziyaret edin, hediyeler g&ouml;t&uuml;r&uuml;n. Arkasından da y&uuml;k&uuml;ml&uuml;l&uuml;klerini anlatın. Merkezde ve taşralarda &ccedil;ok &ccedil;alışmalıyız. Elimizde bulunan mevcut personeli etkin ve en verimli şekilde kullanmalısınız. 72 milyonun hakkını ve hukukunu koruyunuz. &Ccedil;ok &ccedil;alışarak en g&uuml;zel işleri yapmalısınız.&quot;<br /></font>&nbsp;&nbsp;<br />Kayıt dışılığı artık vergi oranları ve y&uuml;k&uuml;yle a&ccedil;ıklamanın imkanı olmadığını belirten Şimşek, kayıt dışı kalma ve vergi ka&ccedil;ırmanın cezalarının ağırlaştırılması gerektiğini s&ouml;yledi. Vergi ka&ccedil;ıranların sonu&ccedil;larına katlanması gerektiğini vurgulayan Şimşek, vergi cezalarındaki ertelemeyi kaldıracak şekilde T&uuml;rk Ceza Kanunu'nda d&uuml;zenleme yapılması gerektiğinin altını &ccedil;izdi.&nbsp;&nbsp;&nbsp;</font></font>
En İyi İnternet Sayfaları;

Maliye Bakanlığı'nın oluşturduğu bir komisyon tarafından Türkiye'de bulunan defterdarların internet sayfalarının incelendiğini ifade eden Şimşek, inceleme sonucu Bursa, Antalya ve Manisa illerinin en iyi internet sayfası olduğunun tespit edildiğini kaydetti.  

Bakan Şimşek, konuşmasının sonunda başarılı illere ödüllerini verdikten sonra Ankara'ya gitmek üzere toplantıdan ayrıldı.  
<font size="2"><font face="Arial"><strong>En İyi İnternet Sayfaları;</strong><br /><br />Maliye Bakanlığı'nın oluşturduğu bir komisyon tarafından T&uuml;rkiye'de bulunan defterdarların internet sayfalarının incelendiğini ifade eden Şimşek, inceleme sonucu Bursa, Antalya ve Manisa illerinin en iyi internet sayfası olduğunun tespit edildiğini kaydetti.&nbsp;&nbsp;<br /><br />Bakan Şimşek, konuşmasının sonunda başarılı illere &ouml;d&uuml;llerini verdikten sonra Ankara'ya gitmek &uuml;zere toplantıdan ayrıldı.&nbsp;&nbsp; </font></font>
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
f6bf84d8a59a6d6dfca33e5dc90cce3f@