Sapanca Gölü'ne Çok Uzaklardan Misafir Geldi

Soğuklar nedeniyle besin bulamayan yaban kuşları kuzey ülkelerinden göç etmeye başladı. Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Sapanca Gölü de göçmen kuşları ağırlıyor.

Sıcak iklime sahip güney ülkelerine doğru göç eden göçmen kuşların konakladığı yerlerden biri de Sapanca Gölü. Dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü su kalitesinin yanında kuş türleri bakımından da büyük önem taşıyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Uzun, kuzeyden güneye inen göçmen kuşların dinlenmek, barınmak ve üremek için Türkiye'deki sulak alanları tercih ettiğini söyledi.

Sapanca Gölü'nün de göçmen kuşlar için önemli konaklama alanı olduğunu ifade eden Uzun, Türkiye'nin önemli bir sulak alanı konumunda olan gölde bir yıl süreyle yaptıkları gözlemler sonucunda 12 takımdan 28 familyaya ait 69 kuş türü tespit ettiklerini dile getirdi.

Geçen yıl kış döneminde transit göçer kuşlar da dâhil olmak üzere 17 göçmen kuşun gölde konakladığını gözlemlediklerini kaydeden Uzun, göçmen kuşların geçen yıl eylül ayından itibaren gölde konaklamaya başladığını gözlemlediklerini belirtti.

Uzun, "Göçmen kuşların büyük bir bölümü hava soğudukça kuzeyden güneye iniyorlar. Ördekler hava soğudukça güneye inerler. Kuzeyde hava çok soğuk olmadıkça göçe başlamazlar. Hava soğudukça şartlar zorlaştıkça güneye inerler. Leylekler ve bıldırcınlar ise hava sıcak olsun ya da soğuk olsun göçlerini yaparlar. Rotalarını değiştirmezler. Türkiye iki tane önemli göç yolu üzerinde bulunuyor. Biri boğazlar üzerinden bir tanesi de Karadeniz'den geçiyor. Bu göç yollarını takip eden kuşlar Türkiye'deki 135 sulak alanın büyük bir bölümünde konaklıyor." dedi.

SU KUŞLARINI AVLAYANLARA 200 İLE 2 BİN TL ARASINDA CEZA KESİLECEK

Öte yandan Sakarya Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, göçmen kuşların avlanmasını önlemek için denetimlerini sıklaştırdı.

Avcıları su kuşlarını avlamamaları konusunda uyaran Sakarya İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, yasağa uymayarak kuşları avlayanlara 200 TL ile 2 bin 200 TL arasında ceza kesileceğini bildirdi.

Göçmen kuşların gelmesiyle birlikte sulak alanlardaki usulsüz avcılığa karşı denetimlerini arttırdıklarını belirten Taş, şunları söyledi, Sapanca Gölü'nde ve diğer koruma altındaki kuş türlerinin sulak alanlarımızda avlanması her dönem yasak. Avcılarımızdan yasağa uymalarını istiyoruz. Biz koruma tedbirlerimizi arttırdık. Yasaklanan kuş türlerini avlayanlara ağır para cezaları verilecek.

15 yıl önce
sapanca sondaj
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
383a9b059f7c7c007ec5a9a2c2cb9d92@