Marmara Denizi'ndeki deprem hareketleri deniz dibinden gözlemlenebilecek. 400 ile 1200 metreler arasına gömülecek denizdibi cihazları verileri anında Kandilli'ye gönderecek.
Türk Telekom ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarihi bir projeye imza atıyor. Nisan 2008'de başlayacak Sismik Veri İletim Platforum projesiyle Marmara Denizi ve güney kısmındaki sismik istasyon boşluğu ortadan kalkıyor.
Marmara Denizi'ndeki deprem hareketleri ilk defa deniz dibinden gözlemlenebilecek. Yüksek teknolojili projesi 2009'un sonunda bitecek. Kandilli Rasathanesi'nin geniş bantlı istasyon ağı, kurulacak 10 adet yeni geniş bantlı sismik istasyon ve 5 adet denizdibi rasathanesi ile 40'ı bulacak.
Marmara'nın 400 ile 1200 metre derinlikler arasına gömülecek olan denizdibi rasathaneleriyle toparlanan veriler, hiçbir gecikme olmadan veri bankasına aktarılacak. Sismik Veri İletim Platformu (SVİP) projesi sayesinde Ulusal Veri Bankası oluşturularak. Dünya'da depremi önceden haber verecek hiçbir sistemin olmadığının altını çizen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Genel Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, "Şu an 2 ve üstü şiddetindeki depremler algılanıyordu. Bu projeyle çok daha küçük 1 civarındaki depremleri algılayabileceğiz" dedi.
Altay, istasyonlardan alınacak bilgilerle tsunami konusunda erken uyarı sisteminin geliştirilebileceğini de aktardı
(Bugün)