"Mühendislik eğitiminde 7+1 ile iddalıyız "

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, teorik bilginin yanı sıra uygulama becerisine sahip öğrenci yetiştirmeye yönelik olarak geliştirilen ‘7+1 Eğitim Modeli’ni başarıyla sürdürüyor.

SAÜ Teknoloji Fakültesi’nin “7+1 İşyeri Uygulaması”nı başladığı günden beri uygulamakta olduğunu belirten Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Teknoloji Fakültesi olarak mezun ettiğimiz mühendislerin sektör içerisinde başarıyla yer aldığını ve çalıştıklarını” söyledi.

Teknoloji fakültelerinin 2009 yılında ilgili mühendislik alanlarında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte bilgi, beceri ve davranış kazanmalarına yönelik olarak, mesleki teorik bilgisi yanında özellikle uygulamayı bilen, sahada daha deneyimli bir nesil yetişmesi amacıyla kurulduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nin toplam 5 bölümde eğitim verdiğini, toplam öğrenci sayılarının 3 bin’e ulaştığını ve 2 yıldır da mezun verdiklerini anlattı.

7+1’de ilklerdeyiz

Son sınıfta bir dönem süresince tam zamanlı olarak öğrencileri sanayi ve işletmeler ile birlikte yetiştirmeyi kapsayan 7+1 sistemini ilk uygulayan Teknoloji Fakülteleri arasında olduklarını aktaran Prof. Dr. Sarıbıyık, “Tüm Teknoloji fakültelerinde 7+1 uygulaması var, fakat bunlardan ilk mezunlarını 5 fakülte verdi. Geçen yıl mezun veren birkaç fakülte daha eklendi. Henüz mezun vermeyen Teknoloji Fakülteleri var ve Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olarak ilklerdeyiz, mezunlarda ise ilk 5’teyiz” diye konuştu.

SAÜ Teknoloji Fakültesi’nin tüm bölümlerinde söz konusu uygulamanın zorunlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıbıyık, şöyle devam etti: “7+1 İşyeri Uygulaması, tüm bölümlerimizde var ve yabancı öğrencilerimiz de katılabiliyor. Öğrencilerimizi gönderdiğimiz zaman atadığımız bir öğretim üyesi ve işletmeden bir sorumlu bir yönetici ile öğrencilerimizi işletmelerde takip ediyoruz. Öğrencileriz yaptığı işleri rapor ve tez haline getiriyor. Notunu da işletme ile birlikte bu rapordan ve tezlerden vererek bütünlük oluşturuyoruz. 7+1’e katılmış bir öğrenci mezun olduktan sonra tecrübeniz var mı diye sorulduğunda ‘evet var’ diyerek bunu belgeleyebiliyor. Gerek İşyeri Uygulaması kapsamında gerek, uygulamalı alan derslerimizde gerekse stajlarımızla daha mezun olmadan öğrencilerimizin iş tecrübesine sahip olmalarını sağlıyoruz. Öğrencilerimizin önemli bölümü daha işyeri uygulamasındayken ya iş teklifi alıyor ya da çalıştığı işletme aracılığı ile işe giriyor.”

İşe başlama oranı çok yüksek

Üniversite olarak mezun bilgi sistemi ile ve fakültemizde kurulu mezun komisyonumuzca mezun olan öğrencileri takip ettiklerini aktaran Sarıbıyık, “Şu anda aktif olarak 85 öğrenci

çalışıyor. Hâlihazırda 174 mezunumuz var, bu oldukça iyi bir rakam. 85 öğrenciden 17’si üniversitemizin 7+1 uygulaması ile yerleştirildikleri işletmelerde çalışmaya devam ediyorlar. İş teklifi almış öğrencilerimizin oranı da çok yüksek. Fakat farklı şehirde yaşadıkları için iş teklifini daha çok kendi memleketlerinde değerlendiriyorlar” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sarıbıyık, “Bu sene 7+1 uygulaması kapsamında 200 civarında öğrenci gönderdik. Sektördeki talep daha fazla, gidecek öğrencimiz kadar sistemde hazır talep var. Belirli önceliklendirmeler dahilinde öğrencilerimizi uygun işletmelere yerleştiriyoruz, özellikle öğrencileri gelecekte çalışma potansiyeli olan yerlere yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ford – Otosan Ar-Ge Laboratuvarı açıldı

Prof. Dr. Sarıbıyık, “Ford-Otosan firmasıyla gerçekleştirdiğimiz bir protokol kapsamında, kendilerine belirli alanlarda hizmet vermek üzere bir laboratuvar oluşturduk. Öğrencilerimiz ve Öğretim Üyelerimiz bu kapsamda özellikle belirli parçaların tasarım ve analiz konularında Ford-Otosan Ar-Ge’ye destek sağlayacak. Şu anda eğitim süreci devam ediyor ve yakın bir zaman içerisinde doğrudan çalışmalar başlayacak” dedi.

Diploma sorunu çözüldü

Teknoloji Fakültesi’nin diploma açısından hiçbir sıkıntısının olmadığını belirten Sarıbıyık, özetle şunları söyledi: “Mezunlarımız mühendis unvanıyla mezun oluyorlar, mühendis olarak çalışıyor ve Mühendislik Odalarına da kayıt yaptırabiliyor. Biz bununla ilgili öğrencilerimizin diplomalarını yayınladık, ilgili yerlere mailler gönderdik ve kamuoyuna duyurular yaptık. Laboratuvar konusunda da imkânlarımız geniş. Beceri ile ilgili tecrübelerimizin çoğu da oradan geliyor. İŞKUR ile beraber çalışıyoruz. Fakültemiz içerisinde öğrencilerimize hizmet veren bir İŞKUR ofisimiz var. Proje yapan bir fakülteyiz. Şu an ‘AB Horizon 2020 Destek ve Ödül Programları’ ile ilgili bir çalışmamız var. Büyük bir ekip oluşturduk ve TEKNOKENT ile birlikte çalışıyoruz ve çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek”.

Uygulamalı eğitim modelinin hayata geçirilmesinde katkısı ve desteği olanlara teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık “Başta rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas olmak üzere, paydaş kuruluşlarımıza, meslek odalarımıza ve STK’larımıza teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

"Mühendislik eğitiminde 7+1 ile iddalıyız "
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
64e50c6b772cd618494e9a0e826ebe4a@