Proje İçin Potansiyel Konferansı

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği ve Yatırım Eşgüdümü Bölümü Başkanı Holger Schroder, Türkiye'nin AB'ye girmesi için mümkün olan yardım ve desteği vermeye çalıştıklarını söyledi.

Adapazarı Belediyesi tarafından Grand Otel'de düzenlenen Yerel Yönetimler Avrupa Birliği (AB) ve Marmara Bölgesi Proje Potansiyeli Konferansı'na katılan Schroder, 2020 yılı itibariyle Türkiye'deki nakliye ağını destekleyecek bir projenin geliştirilmesinin düşünüldüğünü kaydetti.

Türkiye'ye verilen yatırım desteğinin her geçen yıl arttığını belirten Schroder, "Türkiye'ye yapılan yardımların Afrika ülkelerine olan yardımlardan farklı bir boyutu bulunuyor. Türkiye'ye AB'ye katılım amacıyla değişik açılardan desteklerimiz oluyor. AB ile sivil toplum diyalogundan bahsetmek istiyorum. Burada temel aktörler Ankara ve bakanlıklar değildir. Sivil toplum örgütleri ve AB arasındaki işbirliği önemli. Sadece hükümetler arası işbirliğiyle başarılı olmak mümkün değildir. Bu sebeple hem AB, hem de Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin işbirliğini desteklemesi gerekiyor. Ayrıca kurumlar arasındaki işbirliği ve iletişim de önemli." dedi.
<font face="verdana,geneva" size="2">T&uuml;rkiye'ye verilen yatırım desteğinin her ge&ccedil;en yıl arttığını belirten Schroder, <font color="#cc0000">&quot;T&uuml;rkiye'ye yapılan yardımların Afrika &uuml;lkelerine olan yardımlardan farklı bir boyutu bulunuyor. T&uuml;rkiye'ye AB'ye katılım amacıyla değişik a&ccedil;ılardan desteklerimiz oluyor. AB ile sivil toplum diyalogundan bahsetmek istiyorum. Burada temel akt&ouml;rler Ankara ve bakanlıklar değildir. Sivil toplum &ouml;rg&uuml;tleri ve AB arasındaki işbirliği &ouml;nemli. Sadece h&uuml;k&uuml;metler arası işbirliğiyle başarılı olmak m&uuml;mk&uuml;n değildir. Bu sebeple hem AB, hem de T&uuml;rkiye'deki sivil toplum &ouml;rg&uuml;tlerinin işbirliğini desteklemesi gerekiyor. Ayrıca kurumlar arasındaki işbirliği ve iletişim de &ouml;nemli.&quot;</font> dedi.</font>
Schroder, AB ile Türkiye'deki yaşam standartları karşılaştırıldığında büyük bir farklılık gözlediklerini ifade ederek şunları söyledi: "AB'nin herhangi bir ülkesine göre Türkiye'deki yaşam standartlarının düşük olduğunu ve bölgesel farklılıklar gözlemledik. Burada daha çok belediyelerin uygulaması gereken 70 milyon avroluk destek söz konusu. Katı atık, içme suyu ve atık su destek miktarı en yüksek olan hususlar. Bu destek sadece Doğu'daki iller için değil, tüm belediyeler için söz konusudur. 2020 yılı itibariyle Türkiye'deki nakliye ağını destekleyecek bir projenin geliştirilmesi düşünülüyor. Gelecek yıllarda trafiğin nasıl gelişim göstereceği üzerinde çalışmalarımız var. Limanlar, demir yolları ve kara yollarının birbirleriyle bağlantılı olması gerekiyor. Filyos ve Karasu'nun nakliye açısından ileride daha çok önem kazanması bekleniyor. Karayolları Türkiye'de gelişim gösterdiği için destekler daha çok demir yolları ve limanlar üzerindeki projelere yoğunlaşıyor."
<font face="verdana,geneva"><font size="2">Schroder, AB ile T&uuml;rkiye'deki yaşam standartları karşılaştırıldığında b&uuml;y&uuml;k bir farklılık g&ouml;zlediklerini ifade ederek şunları s&ouml;yledi: </font><font size="2"><font color="#cc0000">&quot;AB'nin herhangi bir &uuml;lkesine g&ouml;re T&uuml;rkiye'deki yaşam standartlarının d&uuml;ş&uuml;k olduğunu ve b&ouml;lgesel farklılıklar g&ouml;zlemledik. Burada daha &ccedil;ok belediyelerin uygulaması gereken 70 milyon avroluk destek s&ouml;z konusu. Katı atık, i&ccedil;me suyu ve atık su destek miktarı en y&uuml;ksek olan hususlar. Bu destek sadece Doğu'daki iller i&ccedil;in değil, t&uuml;m belediyeler i&ccedil;in s&ouml;z konusudur. 2020 yılı itibariyle T&uuml;rkiye'deki nakliye ağını destekleyecek bir projenin geliştirilmesi d&uuml;ş&uuml;n&uuml;l&uuml;yor. Gelecek yıllarda trafiğin nasıl gelişim g&ouml;stereceği &uuml;zerinde &ccedil;alışmalarımız var. Limanlar, demir yolları ve kara yollarının birbirleriyle bağlantılı olması gerekiyor. Filyos ve Karasu'nun nakliye a&ccedil;ısından ileride daha &ccedil;ok &ouml;nem kazanması bekleniyor. Karayolları T&uuml;rkiye'de gelişim g&ouml;sterdiği i&ccedil;in destekler daha &ccedil;ok demir yolları ve limanlar &uuml;zerindeki projelere yoğunlaşıyor.&quot;</font></font></font>
Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ise Yunanistan'ın AB'ye girmeden önce 5 milyar 637 milyon dolar olan bütçesini 2000'li yıllarda 86 milyar dolara çıkardığını belirterek, "Dolayısıyla AB'nin içinde olmak, AB kriterlerini yakalamak ve AB ile entegre olabilmek aynı zamanda halklara bu imkanları sunacak diye düşünüyorum. Bunu sağlamanın yolu yerel yönetimler ve tepe noktada hükümetin yapacağı çalışmalarla hayata geçecek diye düşünüyorum. 2005'li yıllarda bilimsel çalışmalarla ilgili olarak Türkiye'ye 200 milyon avroluk fon ayrılmıştır. Ancak yapılan çalışmalarda maalesef 2 bin 174 tane proje üretilmiş ve bu projelerden yalnızca 323 tanesi hayata geçirilebilmiştir. 200 milyon avroluk fonlardan Türkiye ancak yüzde 6 oranında istifade edebilmiştir." diye konuştu.
<font size="2"><font face="verdana,geneva">Adapazarı Belediye Başkanı S&uuml;leyman Dişli ise Yunanistan'ın AB'ye girmeden &ouml;nce 5 milyar 637 milyon dolar olan b&uuml;t&ccedil;esini 2000'li yıllarda 86 milyar dolara &ccedil;ıkardığını belirterek, <font color="#cc0000">&quot;Dolayısıyla AB'nin i&ccedil;inde olmak, AB kriterlerini yakalamak ve AB ile entegre olabilmek aynı zamanda halklara bu imkanları sunacak diye d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yorum. Bunu sağlamanın yolu yerel y&ouml;netimler ve tepe noktada h&uuml;k&uuml;metin yapacağı &ccedil;alışmalarla hayata ge&ccedil;ecek diye d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yorum. 2005'li yıllarda bilimsel &ccedil;alışmalarla ilgili olarak T&uuml;rkiye'ye 200 milyon avroluk fon ayrılmıştır. Ancak yapılan &ccedil;alışmalarda maalesef 2 bin 174 tane proje &uuml;retilmiş ve bu projelerden yalnızca 323 tanesi hayata ge&ccedil;irilebilmiştir. 200 milyon avroluk fonlardan T&uuml;rkiye ancak y&uuml;zde 6 oranında istifade edebilmiştir.&quot;</font><font color="#000000"> diye konuştu.</font></font></font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
d1745e0346864bf19f50e90d21a55cef@