Ülke Genelinde Pide Fiyatları Aynı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, basında çıkan iller arasında pide fiyat farklılıkları haberinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Batman'da pidenin fiyatının 1,5 YTL olduğu ifade edilmiş haberde, ancak Batman'da pide fiyatı 2 YTL'dir" dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatıyla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulundu. Balcı, "Ülke genelinden ekmek fiyatlarında bir değişiklik söz konusu değil. Ekmeğin fiyatının 2,5 YTL'nin üzerine çıkmayacağına yönelik federasyonumuzun bir genelgesi vardı. Ramazan ayında maliyetteki girdilerin kısmen de olsa artması, un fiyatlarının dengeli bir seviyede kalmasıyla birlikte, birbirlerini dengeledi. Ramazan ayında ekmek fiyatının değişmemesi konusunda esnafımız gerekli duyarlılığı gösterdi. Dolayısıyla mübarek Ramazan ayında ülkenin hiçbir ilinde ekmeğin kilogram fiyatı 2,5 YTL üzerine çıkmayacaktır. Her zaman olduğu gibi ekmekle pide arasındaki maliyetten dolayı fiyat farklılıkları, bu Ramazan da uygulanacak. Sakarya'da geçen 400 gramı 1 YTL olan Ramazan pidesi, bu Ramazan ayında 300 gramı 1 YTL olarak uygulanacak. Yani Sakarya halkı 300 gram pideyi 1 YTL'den, 400 gramı da 1 YTL'den alacak. 450 gram pide 1,5 YTL, 600 gramlık pide 2 YTL'den satışa çıkarılacak. Ramazan ayında fırınların önünde kuyruk oluşacağını tahmin etmiyoruz." dedi.

Basında çıkan iller arasındaki pide fiyatındaki farklılıklarıyla ilgili haberin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Halil İbrahim Balcı, "Batman'da pidenin fiyatının 1,5 YTL olduğu ifade edilmiş haberde, ancak Batman'da pide fiyatı 2 YTL'dir. Manisa'da en pahalı pidenin olduğu ifade edilmiş, yani kilogram fiyatı 4 YTL olduğu belirtilmiş, bu doğru değil. Manisa'nın uygulamayı düşündüğü kilogram fiyatı 2,5 YTL'dir. Yani iller arasındaki fiyat farklılıkları söz konusu değildir. Nasıl bazı illerde ekmeğin kilogram fiyatı 2 YTL, bazılarında 2,5 YTL ise pidede de bu şekilde fark var. Bu farklılık da o bölgedeki vatandaşın alım gücü, üretilen ekmeğin miktarı ve vatandaşa sunumuyla ilgili bir şey. Bazı illerde vatandaşlar ekmeği direk fırından alıyor. Dolayısıyla artı bir maliyet getirmiyor. Üretim fazla olunca maliyet düşüyor, işçilik ücreti de fiyatı etkiliyor." diye konuştu.

Un sıkıntısının yaşanmasını beklemediklerini kaydeden Balcı, "Şu anda buğday hasadıyla ilgili bir sıkıntı yok. 18 milyon ton buğday hasadı gerçekleşti. Bizim yıllık ekmeklik buğday tüketimiz 12 milyon ton olduğundan bir sıkıntı gözükmemektedir. Un üreticilerinin suni artışlarından dolayı sıkıntı yaşanmamaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin görevlerinin biri de suni artışlar da devreye girmesidir. TMO'nun 400 bin buğday stoğu var. Bu stoğun en az 1,5 milyon ton olması gerekir. Kasım ve Aralık ayında suni bir fiyat artışı olmazsa, olması durumunda TMO gerekli müdahaleyi yaparsa, un fiyatların ciddi bir atış olmaz." diye konuştu.
<font face="verdana,geneva" size="2">Basında &ccedil;ıkan iller arasındaki pide fiyatındaki farklılıklarıyla ilgili haberin ger&ccedil;eği yansıtmadığını ifade eden Halil İbrahim Balcı, <font color="#cc0000">&quot;Batman'da pidenin fiyatının 1,5 YTL olduğu ifade edilmiş haberde, ancak Batman'da pide fiyatı 2 YTL'dir. Manisa'da en pahalı pidenin olduğu ifade edilmiş, yani kilogram fiyatı 4 YTL olduğu belirtilmiş, bu doğru değil. Manisa'nın uygulamayı d&uuml;ş&uuml;nd&uuml;ğ&uuml; kilogram fiyatı 2,5 YTL'dir. Yani iller arasındaki fiyat farklılıkları s&ouml;z konusu değildir. Nasıl bazı illerde ekmeğin kilogram fiyatı 2 YTL, bazılarında 2,5 YTL ise pidede de bu şekilde fark var. Bu farklılık da o b&ouml;lgedeki vatandaşın alım g&uuml;c&uuml;, &uuml;retilen ekmeğin miktarı ve vatandaşa sunumuyla ilgili bir şey. Bazı illerde vatandaşlar ekmeği direk fırından alıyor. Dolayısıyla artı bir maliyet getirmiyor. &Uuml;retim fazla olunca maliyet d&uuml;ş&uuml;yor, iş&ccedil;ilik &uuml;creti de fiyatı etkiliyor.&quot;</font> diye konuştu. <br /><br />Un sıkıntısının yaşanmasını beklemediklerini kaydeden Balcı, <font color="#cc0000">&quot;Şu anda buğday hasadıyla ilgili bir sıkıntı yok. 18 milyon ton buğday hasadı ger&ccedil;ekleşti. Bizim yıllık ekmeklik buğday t&uuml;ketimiz 12 milyon ton olduğundan bir sıkıntı g&ouml;z&uuml;kmemektedir. Un &uuml;reticilerinin suni artışlarından dolayı sıkıntı yaşanmamaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin g&ouml;revlerinin biri de suni artışlar da devreye girmesidir. TMO'nun 400 bin buğday stoğu var. Bu stoğun en az 1,5 milyon ton olması gerekir. Kasım ve Aralık ayında suni bir fiyat artışı olmazsa, olması durumunda TMO gerekli m&uuml;dahaleyi yaparsa, un fiyatların ciddi bir atış olmaz.&quot; </font>diye konuştu.</font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
b815dd1d5689f905b93895ec8b095e43@