Gün boyunca aç kalındığı için oruç tutarken ağız kokusu, hem kişiyi hem de çevresini rahatsız edici boyuta ulaşır. Ancak sorun çözümsüz değil. Çünkü sanıldığının aksine oruçluyken de ağız temizliği yapabilirsiniz; ağız spreyi kullanmak, ağız gargarası yapmak ve diş fırçalamak orucu bozmuyor. Tabii ki yutmamak şartıyla!...
Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Diş Hekimi Özlem Acar; oruç tutanlar için ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacakları konusunda bilgi verdi:
ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?
Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler de ağız kokusu yapabilir. Diğer taraftan bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir.
Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması, koku olasılığını artırır.
Geniz eti akıntıları da koku yapabilir.
Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir.
Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazandan önce de kişiler diş bakımı yaptırırsa böyle bir sorunla karşılaşmaz.
Yemekten sonraki 30-40 dakika içinde bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişler fırçalanmalı.
Ancak unutulması halinde gün içerisinde de fırçalanabilir. Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir mahsuru yok.
Diş macunu da, ağız suyu da oruçluyken rahatlıkla kullanılabilir. Banyo yapmanın nasıl oruç için bir mahsuru yoksa, diş fırçalamak da aynı mantığı taşıyor.
ORUÇLUYKEN DE DİŞ ÇEKTİRİLEBİLİR
Oruçluyken anestezi yaptırabilir, dişinizi çektirebilirsiniz. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi malzemesinin, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal tedavisi işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Fakat çekim sonrası kan ve tükürük yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalı. Kanın yutulması halinde orucu bozulduğu din adamları tarafından belirtilmektedir.
Oruçluyken de ağız ve diş sağlığımıza gereken özeni gösterip diş tedavilerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Din adamları tarafından da defalarca onaylandığı gibi diş temizliği ve tedavileri sırasında suyu ve kanı yutmadıkça oruç bozulmadığından diş tedavileri de rahatlıkla uygulanabilir.
AĞZINIZI SU İLE ÇALKALAYIN
Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.
TUZLU SUYLA GARGARA YAPIN
Ramazanda ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse, diş çürükleri artar. Bu sebeptendir ki; iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.