Reklam Amaçlı Dikilen Fidanların Yüzde 90'ı Kuruyor

Bir çok kurum ve kuruluş ve sivil toplum örgütleri tarafından genelde 'reklam' amacı ile oluşturulan hatıra ormanlarına dikilen fidanların yalnızca yüzde 10'u tutuyor. Yanlış dikim, yanlış yer seçimi ve bakımsızlık sebebiyle fidanların yüzde 90'ı kuruyor.

Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Çevre ve Orman Bakanlığı halka fidan dikmeyi özendirmek için 1993 yılında kişi ve kuruluşlara harta ormanı tahsis ettiğini belirterek "Ülke genelinde 15 yıldan beri tahsis edilen 13 bin hektar alana hatıra ormanı kapsamında 17 milyona yakın fidan dikildi. Ancak bu fidanların yüzde 90'u kurudu." dedi. Yıldız, yaptıkları araştırmada sivil toplum kuruluşlarının hatıra ormanlarına diktikleri fidanların yüzde 90'nın kuruduğunu ancak yüzde 10'nun tuttuğunu belirtti. Fidanların yanlış dikim, yanlış yer seçimi sebebiyle kuruduğunu ifade eden Yıldız, "Kalabalık bir gurupla usulüne göre dikilmeyen fidanlar tutmuyor, kuruyor. Biz hatıra ormanları oluştururken isteyenlere bir teknik eleman veriyoruz. Ancak buna rağmen fidanlar usulüne göre dikilmiyor, al acele dikiliyor." şeklinde konuştu.

Fidanın özelliğine göre yer seçiminin önemli olduğunu vurgulayan Yıldız "Genelde tabela görünsün diye yol kenarları ve çorak alanlara dikilen hatıra ormanları kuruyor. Hepimiz fark etmişizdir. Hatıra ormanı tabelası var ama orman yok. İşte bu tabelaları kaldırıyoruz. Bu gün kadar yüzlerce tabela kaldırıldı. Zaten tabelasını diken birkaç istisna hariç bir daha uğramıyor." diye konuştu.

Fidan dikmek için en uygun mevsim kasım ve nisan ayları. Fidan dikmenin püf noklaları ise şöyle: Fidan kökleri güneşe ve rüzgara karşı korunmalıdır. Fidan dikerken kökler kıvrılıp, dönmemeli, toprakta hava boşluğu kalacak biçimde sığ veya derin dikilmemelidir. Dikilecek fidanın 20 santimetreden uzun olan kökleri önceden kesilmelidir. Tüplü ve kaplı fidanlar naylon ve kaplarından mutlaka çıkarıldıktan sonra dikilmelidir. Donlu günlerde fidan dikilmez. Boylu fidanların rüzgarla sallanmasını önlemek için kazıkla bağlanması uygun olur. Fidan dikiminde deneyimli bir kişiden yardım isteyiniz. Bir veya iki yaşındaki ibreli fidanlar ile bir yaşındaki çıplak köklü, yapraklı fidanların dikiminde, dikim çapası kullanılması yararlı olur. Tüplü ve kaplı fidanların dikiminde ise fidanların; kök yapısına, yaş ve boy durumuna göre açılacak uygun boyutlardaki çukurlara yerleştirilmesine, toprağın sıkıştırılmasına ve can suyu verilmesine dikkat edilir.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
24e9b5d83d2497016baa8661a6ada232@