İlahiyatçılar: 'Hamdolsun' İfadesi Yıpratılmamalı Dedi

Bazı basın yayın organlarında 'hamdolsun' ifadesinin olumsuzlukların başına getirilerek alaycı bir üslupla kullanılmasından ilahiyatçılar büyük rahatsızlık duyuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dalgalı kur içerisinde dolardaki yükselişin endişe verici bir durum olmadığına vurgu yaparak, "Hamdolsun anlatıldığı gibi, korkulduğu gibi bir şey söz konusu değil. Piyasalarda böyle bir etkilenmenin zaten olacağı görünen bir gerçekti. Fakat bunun gelip geçici olduğu inancı bende mevcut" cümlesini kullanmasından sonra bazı basın yayın organlarının, olumsuz haberlerin başına 'Hamdolsun" ifadesini getirmeleri ve alaycı bir üslup kullanmaları ilahiyatçıları rahatsız etti.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hamd'ın Allah'a şükretmek, teşekkür etmek manasına geldiğini belirterek, bu güzel ifadenin olumsuzluklarla birlikte kullanılmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

"Hamdolsun deprem oldu" diyebilir miyiz?" diye soran Erbaş, gazete ve televizyonların son günlerde olumsuz haberlerin başına 'hamdolsun' ifadesini koyduklarını, bunun asla doğru bir davranış olmadığını kaydetti.

"Hamdolsun işsizlik arttı, hamdolsun kötüye gidiyoruz" şeklindeki ifadelerin kamuoyu vicdanını da yaraladığını dile getiren Erbaş, şöyle konuştu:
"Verilen nimetlere, güzel şeylere şükredilir. Şükür de Allah'a yapılır. Bu çok güzel bir ifadedir. Bunun etkisizleştirilmesi, magazinleştirilmesi, alaycı bir manada kullanılması doğru değil. İyi düşünüldüğü takdirde bu ifadenin ne kadar yanlış kullanıldığının farkına varılabilir. Siyasi eleştiriler, böyle ifadeler üzerinden yapılmamalıdır. Toplum tarafından çok sevilen, çok kullanılan bu ifadenin olumsuz haberlerin başına getirilmesi toplumumuzu da üzüyor."

Toplumu ayakta tutan dini ve milli değerler olduğunu dile getiren Erbaş, bu değerlerin sözcüklerle yaşatıldığının altını çizerek, "Bu değerleri dejenere etmek, toplumu dejenere etmektir." ifadelerini kullandı.

16 yıl önce