Romanya Nükleer Enerji Kurumu yetkilisi Bogdan Laurantio Dobre, Romanya'nın 50 yıldır enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün nükleer santrallerden karşıladığını belirterek, Türkiye'ye de nükleer santral kurma çağrısında bulundu. Dobre, "Biz 50 yıldır kullanıyoruz ve hiçbir sorun yaşamadık. Bu enerji temiz ve güvenlidir" dedi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) düzenlediği 'Orta ve Doğu Avrupa Dış Ticaret Köprüsü' programına katılmak için Türkiye'ye gelen Romanya heyeti Sakarya Genç İşadamları Derneği'nin (SAGİAD) konuğu olarak ilde incelemelerde bulundu. 10 kişilik heyet ilk olarak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyaret etti.
Burada konuşan SAGİAD Başkanı Neşet Peker, iki ülke arasındaki dostluğun ve ticaretin TUSKON'un programıyla daha da artacağını söyledi. SATSO Başkanı Erol Öztürk de programı düzenleyen TUSKON'a teşekkür ederek, Romanya heyetini odalarında ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Toplantıda, Türkiye'nin uzun süre gündeminde yer alan nükleer santral kurulması gündeme geldi. Öztürk, Türkiye'de nükleer santrale karşı bir tepki olduğunu belirterek, Romanya heyetinden nükleer santrallerin güvenliği konusunda bilgi vermesini istedi.
Romanya Nükleer Enerji Kurumu yetkilisi Bogdan Laurantio Dobre, ülkesinin 50 yıldır enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü nükleer santrallerden karşıladığını belirterek, "Teknoloji çok gelişti. 50 yılda hiçbir sorun yaşamadık. Santrallerin uranyum artıklarının depolanması ile ilgili çok güvenli sistemler bulundu. Eğer bu enerji türü güvensiz olsaydı Avrupa bu kadar yaygın kullanır mıydı ? Türkiye'deki tepkileri anlamakta güçlük çekiyorum" diye konuştu.
BİLGİ VE TECRÜBEMİZİ TÜRKİYE İLE PAYLAŞIRIZ
Romanya'nın nükleer santral konusundaki bilgi ve tecrübesini Türkiye ile paylaşabileceklerini dile getiren Dobre, şunları söyledi: "Romanya bu konuda önemli bir bilgi birikimine sahip. Türkiye de bir an önce nükleer santraller kurmalı. Bu konuda biz Türkiye'ye yardıma ve işbirliğine hazırız. Nükleer santrallerin bakımında ve işletmesinde yardımcı olabiliriz."
Heyet, daha sonra bazı fabrikaları gezdi. Romanya heyeti, Türk iş adamlarının Romanya'da mobilya, orman ve gıda ürünleri alanında yatırım yapabileceğini, Romanya'nın ise Türkiye'de atom ve nükleler enerji konusunda işbirliğine gidebileceğini kaydetti.