'Sakarya Nehri'nde Atık Tespit Edilemedi'

Sakarya Çevre Orman Müdürü Nurettin Taş, Sakarya Nehri'ndeki balık ölümleri ile ilgili yaptıkları araştırmada nehire boşaltılmış bir atık tespit edemediklerini belirtti.

Taş, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, dün Sakarya Nehri'nde yaşanan balık ölümleri ile ilgili yaptıkları çalışmada herhangi bir atık tespit edemediklerini bildirdi. Tarım Müdürlüğü ekiplerinin ölü balıklardan alınan numuneleri tahlile gönderdiğini dile getiren Taş, ölümlere lokal bir atığın sebep olmuş olabileceğini ifade etti. Taş, balık ölümlerine neden olan etkenin ölü balıklardan alınan numune sonuçlarının açıklanmasıyla kesinlik kazanacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan Çevre Müdürü Nurettin Taş, dün Erenler ilçesi Ada Alışveriş Merkezi arkasındaki boş bir arsaya bırakılan atıktan aldıkları numuneyi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) gönderdiklerini kaydetti. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde görevli öğretim üyesi Yar.Doç. Dr. Mustafa Zengin tarafından incelendiğini anlatan Taş, "Hocamız atığın ürotropin olduğunu belirledi. Bu kimyasal madde diyaliz hastaları için ve sıvı deterjan yapımında kullanılıyor. Aslında çok değerli bir kimyasal. Ancak rutubet yüzünden bozulmaya başlayınca atık olarak arsaya boşaltmışlar. Biz bu atığı bırakan kişileri belirlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kimsal madde büyükşehir belediyesinin asfalt şantiyesinde muhafaza altına alındı. SAÜ'den gelen uzman hocamız atığın nötürleştirilerek gübreye dönüştürülebileceğini söyledi. Biz kimyasal atığı ya gübreye dönüştüreceğiz ya da İZEYDAŞ'a göndereceğiz." diye konuştu.

Yar.Doç. Dr. Mustafa Zengin ise gıdaların muhafazasında, tıpta idrar yolları için antiseptik olarak ve sentetik reçineleri sertleştirmende kullanılan ürotropinin bozulmaya başladığını belirlediklerini söyledi. Maddenin bozulma aşamasında olduğu için atıldığını anlatan Zengin, şunları söyledi: "Bu kimyasal diyaliz hastalarında da kullanılıyor. Piyasada kullanılan bir madde. Madde kendiliğinden bozulmaya başlamış ve amonyak gazı çıkarmaya başlamış. Bu nedenle çevreye zarar veriyordu. Madde şu an için muhafaza altına alındı. Gübreye çevrilebilir ya da İZEYDAŞ'a gönderilebilir."

16 yıl önce
Tehlikeli Atık Taşıma ve Çevre TemizliğiTehlikeli Atık Taşıma ve Çevre Temizliği
Yerinde ücretsiz arıza tespit
Sakarya Sauna
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
8da7cc8306e8abfe017f3936856b8417@