Sakarya'nın trafiğinde büyük değişim

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlatılan Ulaşım Master Planı 18 aylık çalışmanın ardından tamamlandı.

Hazırlanan plan ile her ay ortalama 1200 aracın katıldığı Sakarya trafiğinin rahatlaması ve önümüzdeki 30 yıla hitap etmesi bekleniyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan hazırlanan planla birlikte Sakarya Ulaşımında köklü değişiklikler yapılacağını ve master planının tüm ili kapsayacak şekilde entegre edilebileceğini kaydetti.

Büyükşehir Yasası

Eylül ayında Sakarya Büyükşehir Belediyesi Meclisinde meclis üyelerinin onayına sunulacak olan Ulaşım Master Planı\'nın öneminden bahseden Fatih Turan, “Sakarya Büyükşehir Yasası ile birlikte şehrimizin tamamının Büyükşehir sınırlarında yer alması hasebiyle Ulaşım Master Planı, ilimizden geçen ulusal kara ve demiryolu ağı ile entegre olabilecek önemli bir plandır. Bu kapsamda plan, şehir içindeki toplu taşıma sistemi, trafik, otoparklar, bisiklet yolları ve yayalaştırılacak yollarla ilgili vizyon ortaya koyacaktır” diye konuştu.

Güvenli toplu taşıma ağı

Ulaşım Master Planını Eylül ayında meclis üyelerinin onayına sunulacağını kaydeden Turan, “Bu planda 3 E kuralını yani, ekonomik, entegre olması ve ekolojik olmasını yani çevreci olmasına önem verdik. Tüm filomuzu yeniledik. Hepsi çevreci araçlar. Tüm bunların yanı sıra spesifik olarak şehir merkezinde bazı yerlerde yayalaştırmalar öngörülüyor. Ülkemizdeki büyükşehirlerin en önemli sorunlarından biri olan dolmuşlarla ilgili düzenlemeye gideceğiz. Bunlarla taşıma yapmak hem ekonomik değil hem de çevreci değil. Bir tramvay veya otobüslerle yüzlerce kişiyi aynı anda taşıyabiliyorsunuz ama bu dolmuşlarla 7-8 kişinin taşındığını düşünürsek aynı anda onlarca aracın trafikte olması anlamına geliyor. Yoğun olan kısımlarda bunlara bir düzenleme gelecek ancak talebin az olduğu yerlerde bu tip taşımalar devam edecek. Bütün otobüslerimiz yeniledik. Bazı bölümlerde tek yön çift yön değişiklikleri yapılacak bazı yerlerde merkezi otoparklar düzenlenecek. Yapılan istatistiklerde hareketli araçlardan ziyade duran araçlar için daha fazla alana ihtiyaç var. Ulaşım ve trafik ülkemizde ve büyükşehirdeki en önemli sorunlardan biri. Yeni yollar yapmak, toplu taşıma filosunu yenilemek raylı sistem yapmak gibi maliyetli yatırımlar yapıyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’nun da ortaya koyduğu dirayetli tutum sayesinde ciddi yatırımlar yapılıyor. Ulaşımda amaç otomobilleri ve araçları bir yerden bir yere götürmek değil insanları topluca bir yerlere götürmek. Bu anlamda yayalaştırma, engellilere yönelik rampa uygulamaları, akıllı kavşaklar, bazı yerlerde kaldırımlar genişletilecek, trafik sirkülasyonunda değişiklikler olacak, katlı otoparklar yapılacak. Herkes için güvenli olan bir toplu taşıma ağını kurmayı hedefliyoruz” dedi.

"Araç sayısı 200 bini aştı"


Ülkemizde artan refah seviyesi sayesinde otomobil sayısının sürekli arttığına dikkat çeken Turan, “İlimizde her ay bin ila bin 200 arasında araç trafiğe katılıyor. Bugün ilimizdeki araç sayısı 200 bini aştı. Biz 4-4,5 sene önce göreve geldiğimizde bu sayı 150 bin civarındaydı. Bu trend bu şekilde devam edecek. Bu kadar çok artan araç karşısında dünyanın hiçbir yerinde yeni yollar ve yolların genişletilmesi yapılmıyor. Yeni yollar tabiki yapılacak ama asıl amacımız insanları güvenli taşımak olduğu için toplu taşımaya öncelik veriyoruz” diye konuştu.

ADARAY

Turan hafif raylı sistemle ilgili olarak da şunları söyledi: “Büyükşehir nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı Adapazarı, Serdivan, Erenler ve Arifiye’de ikamet ediyor. Yenikent Bölgesi için de çalışmalarımız var. Şehiriçi raylı sistemle ilgili çeşitli fizibilite çalışmalarımız oldu. Yenikent ile Adapazarı arasında, Erenler-Serdivan, Adapazarı Erenler arasında çeşitli çalışmalar yaptık. Bu alanda kriterlere baktığımızda hafif raylı sistem veya metro Sakarya için bugün itibariyle öngörülmüyor ama 2023 itibariyle bu kriterlere ulaşacağız. Sakarya için bugün itibariyle metro söz konusu değil. Bugün itibariyle tramvay düzeyinde tramvay standartlarında raylı sistem yapılabilecek güzergahlarımız var. Bunların arasında en önemli hat kampüs ve merkez arası. Hafif raylı sistemin kurulması o bölgenin rampalarından dolayı çok maliyetli gözüküyor ve inşaat teknikleri açısından imkansız gözüküyor. Şimdilik Adapazarı Arifiye arasında 9 kilometrelik bir hatta 7 istasyon üzerinde ADARAY ile toplu taşımaya başladık. Bugün saat başı hareket ediyor ancak okulların açılması ile birlikte karşılıklı olarak yarım saatte bir seferler olacak. ADARAY’da kart54 kullanılıyor. Bugün itibariyle günlük 2 bin kişi bu hatla yolculuk yapıyor. Okullar açıldığında bu rakamın 5 bini bulmasını bekliyoruz. Biz göreve geldiğimizde belediye otobüsleriyle 2-2,5 milyon yolcu taşınıyordu. Geçen sene bu rakam 10,5 milyona ulaştı. Bunda araç filosunun yenilenmesi yeni güzergahlar ve konfor etkili oldu.”

5 yılda adım adım

Ulaşımı bir bütün olarak düşündüklerini kaydeden Turan, “Başka şehirlerin bugün yaşadıkları sıkıntıları biz yaşamamak için bugün biz adımlar atıyoruz. Bu kapsamda yol haritamız hazır. Burada biz önümüzdeki 5 yılda adım adım şehrin büyüme yönüne göre düzenlemeler yapacağız. Şehrin büyümesine arazi kullanıma göre ulaşım değişken bir karakter sergiliyor. Bugün şehrin neresi sanayi, neresi eğitim alanı neresi yeşil alan hepsi belli bizde bu yönde ulaşım akışını planlıyoruz. Hepsi etap etap ilerleyecek” diyerek çalışmanın çok geniş kapsamlı olarak planlandığını anlattı.

Bütçe kısıtlığı ile de mücadele ettiklerini anlatan Turan, gereksiz yatırımlar yerine ekonomik kriterleri de göz önüne alarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. 1 kilometrelik hafif raylı sistemin her şey dahil maliyetinin 5 milyon Euro civarında olduğunu anlatan Turan, bu maliyetin onda bir maliyetine Metrobüslerle veya troleybüslerle toplu taşıma ağının kurulabildiğini söyledi. Yolcu sayısı arttıkça lastikli ulaşımın artık konforlu ve güvenli olmadığını ve bunun da sonunda hafif raylı sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayan Turan bu çalışmaların etap etap ilerleyeceğini kaydetti.

Ulaşım Master Planı hazırlanırken 30 bin vatandaşla bire bir yapılan ankette vatandaşın en çok şikayet ettiği konulara da değinen Turan, “30 bin vatandaşla yapılan bire bir anket çalışmalarından vatandaş en çok minibüslerden şikayet etti. Düzensiz saatlerden şikayetler geldi. Vatandaş araçların kaçta hareket edip kaçta duraklarda olacağını bilmek istiyor. Akıllı duraklar sayesinde yolcular araçların ne zaman geleceğini öğrenecekler. Vatandaşın en rahatsız olduğu konulardan biri de bisikletlilerin taşıt trafiği için güvenli gidemediklerinden şikayet ettiler. Biz de bu yönde çalışmalar yapmaya başladık. Bunun ilk örneğini Necmettin Erbakan Bulvarı’nda yaptık. Bisiklet yolları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da bir proje sunduk. 60 kilometrelik bir bisiklet yolu yapılacak ve bunun yarısını bakanlık karşılayacak. Bugün 5 kilometrelik bir bisiklet yolumuz var. Gelen şikayetlerden birisi de şoförlerin kurallara uymadıkları yönündeydi. Buradan yola çıkarak toplu taşıma şoförlerini eğitimden geçireceğiz” dedi.

Şehir merkezine otopark

Şehir merkezine yapılması planlanan yeni otoparklarla ilgili olarak da çarpıcı açıklamalarda bulunan Turan şunları söyledi; “Adapazarı şehir merkezinde kamuya ait çok fazla arazi yok. Dolayısıyla şurada bir arazi var gidip oraya otopark yapalım diye bir imkanımız yok. Gar Meydanının sadece kamulaştırılması için 2 bin metrekarelik yer için 20 milyon TL harcandı. Kamulaştırma maliyetinin ucuz olduğu kamuya ait yerleri alarak bu otoparkları yapmayı düşünüyoruz. Merkezde kalmış bazı okullar var. Onlara yeni kampüslere taşıyarak daha modern okullar yaparak taşımak istiyoruz. İsim vermek istiyorum ama bu okullar herkes tarafından da biliniyor. Bu alanları otopark yapmayı düşünüyoruz. Şehrin merkezine kadar araçların girmesini istemiyoruz. Eğer otoparkları merkeze yaparsanız araçları merkeze çekmiş olursunuz. Bu da bizim istediğimiz bir şey değil. Orhan Camii meydanının altına otopark yapsaydık araçları yine merkeze çekmiş olurduk. Bizim amacımız merkezin bir kilometrelik çapının ötesinde bu otoparkları yapmak. Çeşme Meydanı Camii civarında, Yeni Cami civarında Ağa camii civarında bu otoparkları yaparsak insanlar merkeze yürüyerek gelebilirler. Biz merkezi biraz otomobilden arındırmak istiyoruz. Kent Meydanında zaten bir otopark var. Bunun yanına yeni otoparklar yaparsanız insanlar buraya yine gelecekler ve yeni düzenlemeler yapmak gerekecek. Bizim amacımız Atatürk Bulvarı’nda Karaağaç Bulvarı üzerinde nitelikli bir toplu taşıma, raylı sistem olabilir troleybüs olabilir bu bağlantıyı kurarak bu insanların buralardan özel araçlarını dışarıda bırakarak yaya gitmelerini sağlamak.”
Sakarya'nın trafiğinde büyük değişim
Sakarya'nın trafiğinde büyük değişim
Sakarya'nın trafiğinde büyük değişim
11 yıl önce
Büyük Alışveriş Mağazaları Büyük Alışveriş Mağazaları
Fabrika ve Büyük Tesisler Fabrika ve Büyük Tesisler
Sakarya Yazıcı Satış Servis
Sakarya kitapçılar