Dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri Sapanca Gölü, çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Kuşların balık bolluğu, güvenlikli oluşu ve üreme için sazlık alanları bulunması nedeniyle seçtiği Sapanca Gölü, Türkiye'nin önemli bir sulak alanı konumunda. Ancak kirlilik, kontrolsüz avcılık ve aşırı su çekimi göldeki ekoçeşitliliği tehdit ediyor. Bilim adamları, sit alanı olarak koruma altında olan gölün koruma statüsünün yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, kuş göç yolu üzerinde bulunan Sapanca Gölü'nün oldukça önemli bir sulak olduğunu belirterek, göldeki kuş popülasyonu ve kuş türlerinin belirlenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.
Yard. Doç Dr. Ali Uzun, yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü'nde kuş türleriyle ilgili daha önce bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını ifade etti.
Dünyanın içme suyu bakımından en önemli göllerinden bir olan Sapanca Gölü'nün önemli kuş türlerine de ev sahipliği yaptığını vurgulayan Uzun, 1 yıl sürecek olan projeye geçen nisan ayında başladıklarını dile getirdi.
Göldeki kuş popülasyonunu ve kuş türlerini araştırdıklarını anlatan Uzun, ekim ayına kadar yaptıkları gözlemlerde toplam 53 kuş türü tespit ettiklerini bildirdi.
Tespit edilen türlerin 22'sinin sulak alan kuşu olduğunu anlatan Uzun, "Sulak alan grubuna giren türlerin sayısı ileri ki aylarda kış göçmenlerinin göle gelmesiyle daha da artacak. Biz çalışmamızda hangi türler ne zaman geliyor? Popülasyon yoğunlukları neye göre değişiyor? Gölün hangi kısımlarını kullanıyorlar? Bunlara bakacağız. Gözlemlerimiz sırasında nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve koruma altına alınmış Dikkuyruk türüne rastladık. Bu türün gözlenmesi oldukça önemli. Son sayımda yaklaşık 5 bin adet Sakarmeke bireyi sayıldı. Bu rakam ileriki aylarda daha da artacaktır."