SAÜ Öğrencileri Prototip Jantı Geliştirdi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) öğrencileri, piyasada kullanılan alüminyum ve çelik jantlara göre daha hafif, daha dayanıklı ve daha çok yakıt tasarrufu sağlayan ilk karbon fiber jant geliştirdi.

SAİTEM grubu öğrencilerinden Tarık Akkoyunlu, karbon fiber jant projesine geçen sene başladıklarını ve prototip jant geliştirmeyi başardıklarını söyledi. Jantı test ettiklerini ve çok olumlu sonuçlar aldıklarını ifade eden Akkoyunlu, "Tasarladığımız bu jant, piyasada bulunan çelik, alüminyum gibi tercih edilen jantlara göre çok büyük avantajları var. Öncelikle daha dayanıklı ve daha hafif. Bizim geliştirdiğimiz 2 kilo ağırlığındaki jant, eğer alüminyumdan yapılsa 5, çelikten yapılsa 10 kilo ağırlığında olacaktı. Araçlarda kullanılan malzemeler ne kadar hafif olursa o kadar yakıt tasarrufu sağlanabiliyor" dedi.

Fransa'da hidrojen yakıtla çalışacak araçların yarışacağı yarışmada Türkiye'yi SAÜ'de üretilen SAHIMO MAKANO isimli araçta karbon fiber jant kullandıklarını dile getiren Akkoyunlu, şu bilgileri verdi: "Karbon jant üretimi Türkiye'de yok. Yurt dışında üretiliyor ve genelde bisikletlerde kullanılıyor. Biz çalışmalarımızı hızlandırarak bir prototip üretmeyi istedik. Bu jantı Türkiye'de üretebileceğimizi gösterdik. Bu jant 2 kilo ağırlığında. Eğer bu ölçülerde jant şu an günümüzde kullanılan alüminyumdan olsaydı 5 kilo olacaktı. Çelik yapıldığı kadar 10-15 kiloya kadar yükseliyor. Alüminyuma göre azalttığımız 3 kilo ağırlıktan 13 kilo yakıt tasarrufu yaptık. Daha sağlam ve esnek. Darbelerde kırılmıyor ve çatlamıyor. En büyük özelliği çok daha dayanıklı ve hafif. Doğru kullanıldığı taktirde bir ömür boyu sorun çıkarmaz. Maliyeti alüminyumdan daha az bizim açımızdan. Seri üretime geçildiğinde alüminyum ve çelik jantlardan daha az maliyetle üretilebilir."

PATENT ALACAKLAR

Karbon fiber janta patent alacaklarını vurgulayan Akkoyunlu, bu jantın seri üretim yapmak isteyen firmalar olursa yardımcı olabileceklerini kaydetti.

Türkiye'de prototipi yapılan ilk karbon fiber jantı kendilerinin yaptıklarını anlatan Akkoyunlu, "Günlük hayatta da en önemli şey yakıt tasarrufu. Biz aracı alırken her şeyden önce ne kadar yakıyor diye soruyoruz. Jantta ve şasede ne kadar ağırlığı azaltırsak o kadar yakıt tasarrufu sağlayabiliriz. Bazı firmalar daha hafif olsun diye alüminyum şase kullanmaya başladı. Karbon fiber jantlar da yaygınlaşmaya başlayacak. Şimdiden dünyadan geride kalmamamız gerekiyor" diye konuştu.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Fransa'da hidrojen yakıtla &ccedil;alışacak ara&ccedil;ların yarışacağı yarışmada T&uuml;rkiye'yi SA&Uuml;'de &uuml;retilen SAHIMO MAKANO isimli ara&ccedil;ta karbon fiber jant kullandıklarını dile getiren Akkoyunlu, şu bilgileri verdi: <font color="#cc0000">&quot;Karbon jant &uuml;retimi T&uuml;rkiye'de yok. Yurt dışında &uuml;retiliyor ve genelde bisikletlerde kullanılıyor. Biz &ccedil;alışmalarımızı hızlandırarak bir prototip &uuml;retmeyi istedik. Bu jantı T&uuml;rkiye'de &uuml;retebileceğimizi g&ouml;sterdik. Bu jant 2 kilo ağırlığında. Eğer bu &ouml;l&ccedil;&uuml;lerde jant şu an g&uuml;n&uuml;m&uuml;zde kullanılan al&uuml;minyumdan olsaydı 5 kilo olacaktı. &Ccedil;elik yapıldığı kadar 10-15 kiloya kadar y&uuml;kseliyor. Al&uuml;minyuma g&ouml;re azalttığımız 3 kilo ağırlıktan 13 kilo yakıt tasarrufu yaptık. Daha sağlam ve esnek. Darbelerde kırılmıyor ve &ccedil;atlamıyor. En b&uuml;y&uuml;k &ouml;zelliği &ccedil;ok daha dayanıklı ve hafif. Doğru kullanıldığı taktirde bir &ouml;m&uuml;r boyu sorun &ccedil;ıkarmaz. Maliyeti al&uuml;minyumdan daha az bizim a&ccedil;ımızdan. Seri &uuml;retime ge&ccedil;ildiğinde al&uuml;minyum ve &ccedil;elik jantlardan daha az maliyetle &uuml;retilebilir.&quot;</font> </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2"></font></p><p><font size="2"><font face="verdana,geneva"><strong>PATENT ALACAKLAR</strong> </font></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2"></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Karbon fiber janta patent alacaklarını vurgulayan Akkoyunlu, bu jantın seri &uuml;retim yapmak isteyen firmalar olursa yardımcı olabileceklerini kaydetti. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">T&uuml;rkiye'de prototipi yapılan ilk karbon fiber jantı kendilerinin yaptıklarını anlatan Akkoyunlu, <font color="#333333">&quot;G&uuml;nl&uuml;k hayatta da en &ouml;nemli şey yakıt tasarrufu. Biz aracı alırken her şeyden &ouml;nce ne kadar yakıyor diye soruyoruz. Jantta ve şasede ne kadar ağırlığı azaltırsak o kadar yakıt tasarrufu sağlayabiliriz. Bazı firmalar daha hafif olsun diye al&uuml;minyum şase kullanmaya başladı. Karbon fiber jantlar da yaygınlaşmaya başlayacak. Şimdiden d&uuml;nyadan geride kalmamamız gerekiyor&quot;</font> diye konuştu.</font></p>
16 yıl önce
alüminyum bisiklet jantı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
34748a5b9fc0265054be44376fef03ca@