Sigarayı Bırakanlara Başarı Belgeleri Verildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi Sigara Bıraktırma Polikliniği yardımıyla sigarayı bırakanlara belgeleri verildi.

SAÜ Kampüs Otel'de düzenlenen programa rektör yardımcıları Prof.Dr. muzaffer Elmas, Prof.Dr. Hasan Rıza Güven, Prof. Dr. Binnaz Baytekin, Mediko Sosyal Merkezi Müdürü Sigara Bıraktırma Polikliniği sorumlusu Yard.Doç.Dr. Pınar Pazarlı ve sigarayı bırakan vatandaşlar katıldı. Pazarlı, polikliniğinin 2. yıldönümünü kutladıklarını belirterek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Polikliniğe sigarayı bırakmak için toplam toplam 111 başvurunun yapıldığını belirten Pazarlı, 30 kişinin 'düşenme safhasında' olduğunu, 81 kişinin ise sigarayı bırakma eylemine katıldığını açıkladı. Pazarlı şunları söyledi: "81 kişiden sadece 3 kişi belli bir süre sonra sigaraya yeniden başladı. Ancak 2 kişi tekrar sigarayı bıraktı. Başarı oranımız çok yüksek. Polikliniğimize başvuran kişi ile birlikte önce sigarayı bırakma gününü tespit ediyoruz. Bu kişiye her türlü desteği vereriyoruz. Sigarayı bıraktığı günden sonra 6 ay sigara içmeyenleri sigarayı bırakmayı başarmış, sürdürme aşamasında olan kişiler olarak kabul ediyoruz.1 yıllık bir yakın takip yapıyoruz. İkinci yılında ise 1 yılını dolduran ve südürme aşamasında olan hastalara rektörlük tarafından başarı belgesi veriyoruz."

Sigarayı bırakanlarda zaman zaman zorlayıcı içme isteği ortaya çıkabildiğini anlatan Pazarlı, bu durumda bazı içicilerin mücadele etmek yerine sigara içtiklerini dile getirdi. Bu durumun kişide hem suçluluk hissi, hem de kendine duyduğu güverde sarsılmaya yol açabildiğini ifade eden Pazarlı, konuşmasını sürdürdü: "En kötüsü bu güvensizlik duygusu nedeniyle bırakıpe yeniden başlayanların yüzde 15'i bir daha denememek üzere sigarayı bırakmaktan vazgeçmektedir. Halbuki asıl mesele, kişinin yeniden sigara içmesine neden olan duruma karşı direnmeye yeterince öğrenmemiş olmasıdır. Yeniden başlama durumunda (Yeniden sigara içmiş olmam benim güçsüzlüğümü dahil hata yaptığımı gösterir, hatamı tekrarlamazsam amacıma ulaşabilirim) şeklinde düşünmesi gerekmektedir. Çünkü nikotin bağımlılığı bilinç dışı öğrenilen kronik ve tekrarlama eğilimi olan bir hastalıktır. Hastalığın krakteri kişinin karakterinden bağımsızdır."

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Sigarayı bırakanlarda zaman zaman zorlayıcı i&ccedil;me isteği ortaya &ccedil;ıkabildiğini anlatan Pazarlı, bu durumda bazı i&ccedil;icilerin m&uuml;cadele etmek yerine sigara i&ccedil;tiklerini dile getirdi. Bu durumun kişide hem su&ccedil;luluk hissi, hem de kendine duyduğu g&uuml;verde sarsılmaya yol a&ccedil;abildiğini ifade eden Pazarlı, konuşmasını s&uuml;rd&uuml;rd&uuml;:<font color="#cc0000"> &quot;En k&ouml;t&uuml;s&uuml; bu g&uuml;vensizlik duygusu nedeniyle bırakıpe yeniden başlayanların y&uuml;zde 15'i bir daha denememek &uuml;zere sigarayı bırakmaktan vazge&ccedil;mektedir. Halbuki asıl mesele, kişinin yeniden sigara i&ccedil;mesine neden olan duruma karşı direnmeye yeterince &ouml;ğrenmemiş olmasıdır. Yeniden başlama durumunda (Yeniden sigara i&ccedil;miş olmam benim g&uuml;&ccedil;s&uuml;zl&uuml;ğ&uuml;m&uuml; dahil hata yaptığımı g&ouml;sterir, hatamı tekrarlamazsam amacıma ulaşabilirim) şeklinde d&uuml;ş&uuml;nmesi gerekmektedir. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; nikotin bağımlılığı bilin&ccedil; dışı &ouml;ğrenilen kronik ve tekrarlama eğilimi olan bir hastalıktır. Hastalığın krakteri kişinin karakterinden bağımsızdır.&quot;</font> </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2"></font></p>

Türkiye'de ilk kez SAÜ'de Tütün kontrolü Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu bilgisini veren Pazarlı, bu kapsamda üniversitede tütün ve tütün mamullerinin zararları hakkında etkin bir bilincin oluşturulması, öğrencilerin sigaraya başlamalarının önüne geçilmesi, içme alışkanlığının azaltılması, sigara içmeyenlerin sağlık haklarının okunması gibi çalışmalar yapacaklarını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkelerin 31 Mayıs'ın 'Tütünsüz bir dünya günü' yani sigara salgınıyla oluşan önlenebilir, hastalık ve ölümlere dikkat çekmek için etkinlik günü olarak belirlendiğini belirten Pazarlı, ülkemizdeki solaganın ise "Tütünsüz Gençlik" olarak belirlendiğini hatırlattı. Pazarlı, Ulusal Tütün kontrol Proğramının hedefinin 2010 yılına kadar 15 yaş üzeri sigara içmeyenlerin oranını yüzde 80 çıkarmak, 15 yaş altında ise yüzde yüze yakın olmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">T&uuml;rkiye'de ilk kez SA&Uuml;'de T&uuml;t&uuml;n kontrol&uuml; Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu bilgisini veren Pazarlı, bu kapsamda &uuml;niversitede t&uuml;t&uuml;n ve t&uuml;t&uuml;n mamullerinin zararları hakkında etkin bir bilincin oluşturulması, &ouml;ğrencilerin sigaraya başlamalarının &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;ilmesi, i&ccedil;me alışkanlığının azaltılması, sigara i&ccedil;meyenlerin sağlık haklarının okunması gibi &ccedil;alışmalar yapacaklarını vurguladı. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2"></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">D&uuml;nya Sağlık &Ouml;rg&uuml;t&uuml;'ne &uuml;ye &uuml;lkelerin 31 Mayıs'ın 'T&uuml;t&uuml;ns&uuml;z bir d&uuml;nya g&uuml;n&uuml;' yani sigara salgınıyla oluşan &ouml;nlenebilir, hastalık ve &ouml;l&uuml;mlere dikkat &ccedil;ekmek i&ccedil;in etkinlik g&uuml;n&uuml; olarak belirlendiğini belirten Pazarlı, &uuml;lkemizdeki solaganın ise <font color="#cc0000"><strong>&quot;T&uuml;t&uuml;ns&uuml;z Gen&ccedil;lik&quot;</strong></font> olarak belirlendiğini hatırlattı. Pazarlı, Ulusal T&uuml;t&uuml;n kontrol Proğramının hedefinin 2010 yılına kadar 15 yaş &uuml;zeri sigara i&ccedil;meyenlerin oranını y&uuml;zde 80 &ccedil;ıkarmak, 15 yaş altında ise y&uuml;zde y&uuml;ze yakın olmasını sağlamak olduğunu s&ouml;zlerine ekledi. </font></p>
16 yıl önce
K2 belgeleri
sigarayı bırakma merkezleri