Türkiye'de Özbekistanlılara Balıkçılık Dersi Verilecek

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Sapanca Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erdoğan Güven, Özbekistanlı balıkçı, akademisyen ve öğrencilere balık yetiştiriciliği hakkında eğitim verdiklerini söyledi.

Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı Başkanlığı öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Erdoğan Güven, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) Özbekistan balıkçılığının geliştirilmesine yönelik başlattığı projede eğitim çalışmalarını kendilerinin yürüteceğini söyledi.

Haziran ayında Özbekistan'da balıkçılara 'Kültür Yavru Balık Üretimi ve Balık Yetiştiriciliği' hakkında 1 haftalık seminer verdiklerini ve balık üretim sahalarını dolaştıklarını kaydeden Güven, "Özbekistan balıkçılığı bizden 50-60 yıl geride. Yetiştiricilik konusunda oldukça yeniler. Çok geniş su havzaları yok. İç sularında sazan balığı başta olmak üzere alabalık üretimi yapıyorlar. Bunu da çok ilkel şartlarda yapıyorlar." dedi.

Dünyaya Baktığımız Zaman İyi Bir Altyapımız Var

Türkiye'nin 1960'lı yıllarda başladığı balık yetiştiriciliğinde dünyada belirli düzeye geldiğini ifade eden Güven, deniz balığı yetiştiriciliğinde Avrupa'da en hızlı gelişim gösteren ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin kültür yavru balık yetiştiriciliği altyapısının oldukça iyi olduğunu anlatan Güven, şunları söyledi: "Özbekistan yetiştiricilikte oldukça yeni ve bu işi bilmiyorlar. Bizim balık yetiştiriciliği yapımız oldukça iyi. Dünyaya baktığımız zaman iyi bir alt yapımız var. Bu alt yapımızı onlara göstermek istiyoruz. Onlar bizim yıllarca çektiğimiz zahmetleri çekmesinler istiyoruz. Bizim deneyim ve tecrübelerimizi direk aktararak kısa yoldan üretime geçmelerini sağlayacağız. Özbekistan balıkçılığının ticari alanımız içinde olmasını istiyoruz."

Akademisyen ve Öğrencilere Eğitim Vereceğiz

Özbekistan'dan 4 akademisyen ve 14 üreticinin Sapanca Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne gelerek balık yetiştiriciliği çalışmalarına katılacaklarını bildiren Güven, Özbek akademisyen ve öğrencilerin müfredat ve uygulama çalışmalarını fakültelerinde yapacaklarını vurguladı.

Uygulamaya konan proje ile Özbekistan balıkçılığının önemli ölçüde gelişme göstereceğini söyleyen Güven, "Özbekistan'da ilk kez bir devlet üniversitesinde su ürünleri bölümü kuruldu. Burada eğitim verecek olan akademisyen ile eğitim alacak öğrencilerle müfredat ve uygulama çalışmalarını burada birlikte yapacağız. Balık üreticileri ticari üretim yapan tesisleri de gezecekler." şeklinde konuştu.

16 yıl önce
Av Bayileri, Balıkçılık, Arıcılık ve Kamp Malzemeleri Av Bayileri, Balıkçılık, Arıcılık ve Kamp Malzemeleri
Balıkçılık malzemeleri
Türkiye ulaşım
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
259d84d0fa83c36c6302e778265b8269@