TZOB Başkanı Bayraktar Sosyal Güvenlik Semineri'ne katıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, son 12 yıl içerisinde yüzde 20 civarında azalarak yüzde 33’e düşen kayıt dışılığın, Türkiye ekonomisine maliyetinin 30 milyar lira olduğunu söyledi.

Sakarya’da Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Ali Coşkun konferans salonunda gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Seminerine katılan TZOB Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, birlik olarak yapılan çalışmalar ve kayıt dışılık konusunda açıklamalarda bulundu. Seminere Sakarya ve çevre illerden gelen SGK müdürlerinin yanı sıra muhtarlar da katılım gösterdi.

Seminerde konuşmasına yapılan çalışmalar ve projeleri anlatarak başlayan Başkan Bayraktar, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla araştırma enstitülerinde çok değişik konularda bilgiler veriyoruz. Ve Türkiye’nin çok değişik illerinde Sakarya’da dahil eğitim çalışmalarını tamamladık ve devam ediyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte proje geliştirdik. Türkiye’de sulama boruları plastikten. Plastik yerine organik materyalden, çevreye zarar vermeyen bir hammaddeyle sulama borularını inşallah Türkiye’de imal edeceğiz. Bunun çalışmalarını yapıyoruz” dedi.

Dünyadaki sosyal güvenlik sistemine sahip olan ülkelerin öncelikli hedefi kayıt dışılığı önlemek olduğunu ifade eden Bayraktar, “Türkiye’de bunun mücadelesini veriyoruz. Son 12 yılda kayıt dışılığın yüzde 20 civarında azaldığını görüyoruz. Yani yüzde 53’ten yüzde 33’e düşmüş, bu bir rekor. Eğer siz sosyal güvenlikte mali sürdürülebilirliği hakim kılmak istiyorsanız, en önemli parametre olan kayıt dışılığın önlenmesine önem vermek zorundasınız. Hedef yüzde 15. Avrupa birliği ülkelerinin ortalaması yüzde 15-20. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu hedefe ulaşmak zorundayız. Yüzde 33’lük kayıt dışılığın Türkiye ekonomisine maliyeti 30 milyar liradır. Her yüzde birlik düşüşün ekonomiye katkısı bir milyar liradır. Bu kadar önemli” diye konuştu.

Kayıt dışılıkta anahtar kelimenin toplumsal duyarlılık olduğunun altını çizen “Yani kayıt dışılığın ülkemize, vatanımıza, milletimize bunun ne kadar zararlı olduğunu eğer anlayamamışlarsa, daha doğrusu biz anlatamamışsak, siz ne yaparsanız yapın sosyal güvenlik sisteminin başarı şansı yok. Bu bilinci vermemiz lazım. Sosyal güvenlik kültürünü ve bilincini vatandaşımıza vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Seminer, kayıt dışı istihdam ile mücadele uzmanlarından Emre Mutlu’nun bilgilendirme sunumu ile devam etti.

TZOB Başkanı Bayraktar Sosyal Güvenlik Semineri'ne katıldı
TZOB Başkanı Bayraktar Sosyal Güvenlik Semineri'ne katıldı
TZOB Başkanı Bayraktar Sosyal Güvenlik Semineri'ne katıldı
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
02d354fc63da10bd8f1738dd511e002d@