Sakaryalı sanatkar Hasan Kar (71) ilerlemiş yaşına rağmen iğne ve iplik kullanarak muhteşem güzellikte desenlerin yer aldığı geleneksel el işi yorgan modelleri ortaya çıkarıyor. Kar’ın yorganları ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde duvarlara tablo olarak asılıyor. Yorganlara Osmanlı desenleri, tarihî motifler, doğadan manzara ve çeşitli hayvan figürleriyle sadece iğne, iplik kullanarak desen veren Kar, yaklaşık 150 yorgan örneğini fotoğraflayarak gelecek nesillere taşınması için 3 kitapta topladığını belirtiyor.
Kar, 11 yaşında çırak olarak başladığı geleneksel el işi yorgancılığı 60 yıldır sürdürüyor. Öyle ki, yakalandığı kanser hastalığı bile onu mesleğinden koparamamış. Halen yorgan işlemeye devam eden Kar, böylesine güzel ve tarihi bir mesleğin yeni nesil tarafından ilgi görmemesine ise çok üzülüyor. Yeni ustalar yetişmediğini ve çırak bulamadıklarını dile getiren Kar, eli sanata yatkın olan gençlerin hem eğitimlerini sürdürüp hem de bu mesleği kısa sürede öğrenebileceklerin altını çiziyor. Sahip çıkıldığı taktirde bu mesleğin geleceği olduğunun altını çizen Kar, geleneksel yorgancılığa Avrupa ve ABD’nin de ilgi gösterdiğini belirtiyor. Bu ülkelerde bu yorganların tablo niyetine duvara asıldığını anlatan Kar, “Biz kıymetini bilmiyoruz. Bu sanat bizim kültürümüzün bir parçası. Tarihi bir miras. Eğer teşvik edilirse önü açık bir meslek.” ifadesini kullanıyor.
Ağır desenli bir yorganı bir hafta gibi bir sürede işlediğini, sanatını çok sevdiğini vurgulayan Kar, eli tuttuğu ve gözü gördüğü sürede mesleğini icra edeceğini belirtiyor.
Sakarya Valiliği\'de kaybolmaya yüz tutmuş yorgancılığı başarıyla ve sabırla sürdüren Hasan Kar’ın adını, Ahmet Faik Abasıyanık Kültür Merkezi dersliklerinden birine vererek ustayı onurlandırmıştı.