"Yazın, Sağlık İçin Günde 1.5 Litre Su İçin"

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, yaz aylarında terleme nedeniyle vücutta su kaybının fazla olduğunu belirterek, ''Sağlık için günde 1.5 litre su için'' dedi.

İnsanın beslenmeden haftalarca yaşayabileceğini, ancak en fazla 72 saat susuz kalabileceğini belirten Çimili, "Yaz mevsiminde vücutta terle atılan su miktarı neredeyse iki katına çıkar. Terle beraber atılan suyu, ancak içtiğimiz su miktarını arttırarak karşılayabiliriz. Besinlerle aldığımız su ihtiyacımızın sadece beşte birini karşılar. Bu yüzden günde en az 1.5 litre su içmeliyiz" dedi.
 
Çimili, "Vücut sıvılarındaki yüzde 2'lik bir azalma bile dikkat dağınıklığı, konsantrasyonda azalma, matematiksel zekada azalma, halsizlik, ezber yeteneği ve hafızada azalma gibi sorunlara neden olur. İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 50-60'ı su olmalıdır" diye konuştu.
 
Suyun faydalarını anlatan Çimili, şunları söyledi:

"Besinlerin sindirimi ve hücrelere taşınmasında rol alır. Sindirim sonucu oluşan toksinlerin taşınmasında ve atılmasını sağlar. Sesi güzelleştirir. Cildin nem dengesini sağlayarak cildi güzelleştirir. Vücut sıcaklığını korur.
 
Eklemlerin kayganlığını, balgamın yumuşayıp atılmasını sağlar. Ağız kuruluğunu önler. Vücuttaki elektrolit dengesini sağlar. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Kabızlığı önler. Bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Selüliti önler. İdrar yollarında kum, taş gibi maddeler varsa atımını kolaylaştırır.
 
Yemeklerle içilen su hazmı kolaylaştırır, tokluk hissi verir. Yeterli miktarda alınan su metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Emziklik döneminde süt üretimini arttırır. Meme kanserine karşı koruyucudur. Suyun içeriğinde bulunan mineraller de vücut elektrolit dengesini sağlamada yararlıdır."

Diyetisyen Çimili, vücuttaki su oranının dengede tutulmasının yaşamsal önem taşıdığına dikkat çekerek, "Bebeklerde ishal ve kusmayla oluşabilecek aşırı su kaybı ölümlere neden olur. Vücutta su oranında azalma ile halsizlik, ağız kuruluğu, yüksek ateş, algılamada güçlük, göz altında çökme, ayakta duramama, dengesizlik, konsantre güçlüğü oluşur.
 
Yaz mevsiminde vücutta terle atılan su miktarı neredeyse iki katına çıkar. Terle beraber atılan suyu, ancak içtiğimiz su miktarını arttırarak karşılayabiliriz. Besinlerle aldığımız su, ihtiyacımızın sadece beşte birini karşılar bu yüzden günde en az 1.5 litre su içmeliyiz. Her ne kadar çay, kahve ve kolalı içeceklerin sıvı ihtiyacımızı karşıladığını düşünsek de aslında bu tür içecekler sıvı kaybımızı daha da çok arttırır" dedi.

Vücudumuzdaki su ve bazı minerallerin ihtiyacını ancak temiz su ile giderebidiğine işaret eden Diyetisiyen Çimili, "Mikrobiyal açıdan tehlikeli olan suları tüketmeyiniz. Arıtıldığına emin olduğunuz suları tüketiniz. Çeşme suyu kullanmıyorsanız, dışarıdan aldığınız suyun güvenilir olup olmadığına hijyen şartlarda şişelendiğine dikkat edin" diye konuştu.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
105411a08f5189715bf99cf1d3a80437@