Yöresel süt tatlılarından dondurma ürettiler

 Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ayar ve öğrencileri yöresel süt tatlılarından dondurma üretti. Çalışma TÜBİTAK\'a sunuldu.

SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayar, öğrencileri ile birlikte yaptığı çalışmada, sütlaç, incir uyutması, muhallebi, tavuk göğsü ve kazan dibi gibi yöresel tatları dondurmaya işledi. Sütlü tatlıları daha nitelikli hale getirip tüketicinin beğenisine sunmayı amaçladıklarını söyleyen Ayar, "Amacımız dondurmaya çeşitlilik ve besleyicilik katmak. Bir sütlü tatlıyı dondurmayla karşılaştırdığınızda sütlü tatlıların besin bileşimi dondurmaya göre daha çeşitli ve geniş. Çünkü bunların içerisinde hem bitkisel besin elementleri, hem de sütten gelen besin bileşenleri var. Bu yönüyle çocukların ve yetişkinlerin beslenmesine daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum. Dondurmayı daha fazla tercih ettikleri için, çocukların bu tatlıları da dondurma şeklinde daha çok beğeneceklerini ve tüketeceklerini düşündük” dedi.

Yöresel süt tatlılarını işleyerek ürettikleri dondurmanın hem tüketicinin hem de sanayicinin dikkatini çekeceğini düşündüklerini anlatan Ayar, şunları söyledi; "Bunlar yöresel tatlılar. Dünyada son zamanlarda yöresel ürünler üzerinde yoğun bir çalışma var. Bunun da en önemli sebebi yöresel ürünler genelde katkısız ürünler. Yapay katkılar katılmıyor. Hepsi tamamen doğal maddelerle üretiliyor. Bu bakımdan tüketicinin daha fazla ilgisini çekiyorlar."

Dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini kaydeden Ayar; "Dondurmanın üretim şartları da değişti. Hijyenik şartlarda üretildiği sürece senenin her ayı tüketilebilecek bir gıda maddesi. Sütün sağladığı besleyici katkıyı dondurma da sağlıyor. Örneğin, sütlaçtan dondurma yaptık. Bu dondurmanın tüketilmesiyle, pirinçte bulunan besin elementleri de alınmış oluyor. Anneler çocuklarına daha çok muhallebi yedirirler. Çocuklar muhallebiyi çok severek yemezler ve anneler de hazır muhallebiyi her yerde bulamazlar ama dondurmaya işlediğimiz zaman hem daha kolay ulaşılabilecek hem de çocuğun daha fazla ilgisini çekecektir" diye konuştu.

Daha önce TÜBİTAK\'ın desteklediği bir projede ayçiçeği, mısır ve çeşitli meyvelerin artıklarından elde ettikleri diyet liflerden probiyotik (içinde sindirim sistemi için yararlı mikroorganizma içeren gıda) dondurma ürettiklerini dile getiren Prof. Dr. Ahmet Ayar, yöresel ürünler işleyerek ürettikleri dondurmayla ilgili çalışmalarını da TÜBİTAK\'a proje olarak sunduklarını sözlerine ekledi.

Yöresel süt tatlılarından dondurma ürettiler
Yöresel süt tatlılarından dondurma ürettiler
9 yıl önce
Yöresel peynir imalatı
sakarya dondurma çeşitleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
cbeb6373647f5e9884f56861fa10f9a9@