Damak Protezlerine Alternatif Çözüm

İmplantlar, diş sağlığına yeterli önem verilmemesi, yanlış diş tedavileri ya da geçirilen hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan diş kayıplarına kalıcı çözüm sağlıyor. Kökeni Latince 'implantare' yani 'bitki ekmek' fiiline dayanan implantlar sayesinde güzel gülüşlere ve sağlıklı bir ağız yapısına ulaşmak mümkün.  
 
Diş Hekimi Alper Çıldır : DAMAK PROTEZLERİNE ALTERNATİF ÇÖZÜM  
 
"İmplant uygulamaları sayesinde pek çok kişinin korkulu rüyası haline gelen, takıp çıkarılan, konuşurken ağızdan her an çıkabilir hissi veren damak protezlerini kullanma zorunluluğu ortadan kalkabiliyor."  
 
İmplant sistemlerinin, fonksiyon, estetik ve anatomik açıdan doğal dişlere en iyi alternatif olduğunu söyleyen ASM Diş Hekimi Alper Çıldır, bu sistemlerin sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarının tercih edilmesini sağlayan avantajlarından biri olduğunu belirtiyor.  
 
Bir ya da birden fazla diş eksikliğinde kullanılan implant uygulamaları sayesinde, takıp çıkartılan damak protezlerini kullanma zorunluluğunun da ortadan kalktığını belirten Diş Hekimi Çıldır sözlerine şöyle devam ediyor;  
 
"İmplant, dişetlerinin altındaki çene kemiğine cerrahi yöntemlerle yerleştirilen metal materyallere verilen genel isim. Protez dişler de bu implantların üzerine yerleştiriliyor. İmplantlar çene kemiğine kaynadığı için protez dişlere sabit destek sağlıyor. Kaynaşma süresinin 3 - 6 haftaya kadar inmiş olması da kişiye ayrı bir konfor sağlıyor. Böylece takılıp çıkarılan, hareketli protez kullanan kişiler, üç hafta içerisinde sabit, doğal görünümlü yeni dişlerine sahip olabiliyor."  
 
Kimlere uygulanıyor?  
 
Diş Hekimi Alper Çıldır'ın verdiği bilgiye göre, implant, her türlü dişsizliğin ve buna bağlı olarak gelişen fonksiyon ve estetik bozuklukların giderilmesinde uygulanabiliyor. Özellikle tek diş eksikliklerinin, komşu sağlam dişlere dokunulmadan giderilmesinde ve birden fazla diş eksikliği durumlarında, takılıp çıkartılan protezler yerine, sabit köprü uygulamalarının yapılmasında implantlar büyük önem taşıyor. Ağzında hiç dişi olmayan ve bu nedenle total protez (damak) kullanmak zorunda olan kişilere de 6 - 8 adet implant uygulaması ile sabit protezler yapılabiliyor.  
 
İmplant sistemlerinin ihtiyaç duyan herkese rahatça uygalanabildiğini anlatan Diş Hekimi Çıldır, "Kalp ya da diyabet gibi sistemik rahatsızlıklar bir engel teşkil etmiyor. Ancak gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerektiğinden, kızlarda 16 - 17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar beklenmesi gerekiyor. Erişkinler için üst yaş sınırı bulunmuyor. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir" diye konuşuyor.  
 
İmplant sistemlerindeki bir diğer önemli gelişme de çoğu zaman dişetinde büyük bir kesi yapılıp dikiş atılmasına gerek kalmadan, 10 dakikalık basit bir cerrahi işlemle gerçekleştirilebiliyor olması.  
 
Çıldır, özellikle lazer uygulamalarının diş hekimliğinde önemli yer edinmesiyle implant üstünün lokal anesteziye gerek kalmadan açılabildiğini söylüyor. Bu sayede cerrahi işlemlerin yaratabileceği şişme, kanama, enfeksiyon gelişimi gibi sorunlar tamamen ortadan kalkıyor.  
 
Alper Çıldır, lokal anestezi ile gerçekleştirilen implant uygulamasının kesinlikle ağrısız ve kısa süreli bir işlem olduğunu belirterek, şunları söylüyor:  
 
"Çene kemiğinin içerisine metal yerleştirilmesi' tanımı birçok kişiye ürkütücü gibi gelse de korkulacak bir işlem olmadığının bilinmesi gerekiyor. Özellikle diş hekimi fobisi olan kişilerde, bu uygulamaları genel anestezi altında da gerçekleştirebiliyoruz. İmplant uygulaması sırasında çoğu durumlarda büyük bir kesiğe ve dişetinin ilgili bölgede tamamen kaldırılmasına gerek kalmıyor."  
 
Diş Hekimi Çıldır, implant ve üzerine yerleştirilen yapay diş arasında herhangi bir uyumsuzluk olmadığını belirterek, "Özellikle son yıllarda gelişen, ışığı doğal diş minesi gibi yansıtan zirkon altyapılar sayesinde, ön bölge estetiğinde tam bir uyum sağlanabiliyor" diyor. Çıldır'ın verdiği bilgiye göre bu uygulamalar, tüm protez uygulamalarına göre çok daha uzun ömürlü oluyor.  
 
Yaygın kullanımın implant çeşitlerini de artırdığını söyleyen Diş Hekimi Çıldır, "En çok konik diş kökü şeklinde olan implantlar tercih ediliyor. Bu implantların materyali titanyumdur ve yüzeyi de kemikle daha çabuk kaynaşması için lazer ile pürüzlendirilmiştir (Resim 1)" diye anlatıyor.  
 
Diş Hekimi Alper Çıldır, implant uygulamaları sayesinde hastalarının kendilerine olan güveninin de yerine geldiğine işaret ediyor. Çıldır, aynı zamanda diş kayıpları nedeniyle zaman içerisinde fizyolojik olarak meydana gelen kemik erimelerinin de önüne geçilmiş olacağını ifade ediyor.  
 
** İmplant uygulaması sırasında çoğu durumlarda büyük bir kesiğe ve dişetinin ilgili bölgede tamamen kaldırılmasına gerek kalmıyor.  
  
 
Başarı oranı %99  
 
İmplant uygulamalarında başarı oranlarının %99'a ulaştığını söyleyen ASM Diş Hekimi Alper Çıldır, uygulamaların başarısını etkileyen faktörlerle ilgili şu bilgileri veriyor; "İmplantlar, vücut için hiçbir yan etkisi olmayan bir materyal olan titanyumdan üretilmişlerdir. Ortopedi ameliyatlarında kullanılan protez ve vidalar örnek alınarak diş hekimliğinde uygulanmaya başlanmıştır. Ortopedik ameliyatlar sonrasında nasıl bir sorun çıkmıyorsa ağızda kullanılan titanyum implantlarda da sorun yaşanmamaktadır. İmplantların insan üzerindeki etkisiyle ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Kullanılan materyaller canlı bir organizmanın parçası olmadıklarından vücudun buna karşı antijen üretmesi, yani kalp ve böbrek nakillerinde olduğu gibi organ reddi yaşanması mümkün değildir. Başarıyı etkileyen en önemli faktör, doğru tanının konulması ve cerrahi işlemin uygun koşullarda gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bunun yanı sıra, kişinin genel sağlık durumu, çene kemiğinin seviyesi, sigara kullanımı ve ağız hijyenine gösterdiği özen de implantın başarısında rol oynayabilmektedir. Özellikle diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini kontrol altına alıp, ondan sonra implant yapılması gerekmektedir."     
 
İmplant çeşitleri ve markaları  
 
Dünyada ve Türkiye'de birçok implant markası ve çeşidi mevcuttur. İmplant markaları arasında başarı oranları ve bu başarı oranlarında da markaların çok büyük önemi vardır. Kullanılan implant markası ile ilgili olarak bilimsel çalışmaların olması ve bu implantların Dünya Sağlık Örgütü'nden uygulanabilirlik onaylarının bulunması çok önemlidir.

Bilgi ve randevu için: 44 44 276(Çağrı Merkezi)

Sakarya’dan gelecek hastalar için: 0 530 545 47 39

14 yıl önce
Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları | Ozon TerapiAlternatif ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları | Ozon Terapi
Alternatif tıp
çözüm yayınları