TARİHİ:
Karapürçek ilçesi daha evvel Akyazı ilçesine bağlı bir belde iken, 3647 sayılı Kanunla ilçe Statüsüne getirilmiş, 1991 tarihinde fiilen ilçe olarak faaliyete geçmiştir.
Karapürçek, Sakarya ilimizin en eski nahiyesidir.Sakarya ilimizin il statüsüne getirilmeden önceki zamanlarda komşu Kocaeli ilinin nahiyesi olduğu bilinmektedir.Kuruluş tarihi belli olmamakla birlikte Bizanslılar zamanında büyük yerleşim yerlerinden biri olduğu kabul edilmektedir.
İlçemiz merkezinde Cumhuriyet., İnönü ve Ahmetler Mahallesi olmak üzere 3 mahalle, 1 belde ve 12 köy bağlı iken; İlçemiz 2004 yılında Büyükşehir sınırları içerisine dahil edildikten sonra, Akbalık, Hocaköyü, Yazılıgürgen ve Yüksel Köyleri de mahalleye dönüştürülmüş olup, İlçe Merkezinde mahalle sayısı 7’ye yükselmiştir.
COĞRAFYASI:
Sakarya İlinin Güney doğusunda yer alan bir ilçedir. Karapürçek ilçesinin doğusunda Akyazı ilçesi, kuzeyinde Sakarya ili, güneybatısında Geyve ilçesi, batısında da Sakarya ili sınırları bulunmaktadır.
Karapürçek ilçesinin güneyi (Karadağ) Dikmen ve Göktepe Dağları ile çevrili, Doğu ve Batısı engebeli arazi, Kuzey kısmı ise tamamen ovalık olup, tarıma son derece elverişlidir. Yüzölçümü : 127 Km2, rakımı ise: 84 metredir.
Genellikle Batı Karadeniz iklimini andırır bir iklim hakimdir.Doğusunda kara iklimine geçiş söz konusudur; Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.
Kaynak : www.sakarya.gov.tr , www.karapurcek.bel.tr
KÖYLERİMİZ
Tektaban Köyü, Mesudiye Köyü, Küçük Karapürçek Köyü, Harmanlı Köyü Köyü, Ahmediye Köyü, Kanlıçay Köyü, Mecidiye Köyü, Potuklar Köyü...
Kaynak : www.karapurcek.bel.tr
İlçe bazında mevcut hanelerin % 95’i ziraat, yine % 75’i hayvancılıkla uğraşmaktadır. %
Sanayi:
SUBOR ADAPAZARI TESİSLERİ
SUBOR Sakarya-Karapürçek- tesisleri
300-
Tesis ilk üretimini 12 Nisan 1997 tarihinde bir hatla gerçekleştirmiş olup, Aralık 1998'de ikinci hattını da devreye alarak kapasitesini %100 artırmıştır.
Yukarıda tanımlanan boru sınıflarında, değişik çaplarda ortalama tesis kapasitesi 350 km/yıl boru üretimidir. Tesiste 130 kişi çalışmaktadır.
NÜFUS :
Karapürçek ilçesinin yerli halkı manav olarak anılmakta olup, bunun yanında Artvin, Batum, Karadeniz Vilayetleri, Kafkas bölgesi ile Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelip yerleşen muhacirler yaşamaktadır.Merkez nüfusu 6523, ilçeye bağlı 8 köyün nüfusu ise 4550 olup, toplam nüfusu: 11.073’tür.
EKONOMİ:
İlçe merkezi ve köylerinde ekonomi tarıma dayalı olup, ilçe topraklarının yaklaşık % 60’ı engebeli olup, eğim %40-80, toprakların %
TARIM:
İlçede 2005 yılı fındık üretimi 4954 ton , bal üretimi 16 ton, günlük süt üretimi ise
Halkının %